Curtea de Apel decide: Jurnalistul Kamil Demirkaya rămâne în România. Deocamdată
alte articole
Curtea de Apel din Bucureşti a respins, vineri, solicitarea autorităţilor de la Ankara de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya.
Săptămâna trecută Demirkaya a fost luat de la locuinţa sa în baza unei solicitări de extrădare emise de Ministerul de Externe al Turciei. Potrivit ziarului Zaman, pe numele jurnalistului turc ar exista un mandat de arestare semnat de preşedintele Recep Erdogan.
Kamil Demirkaya, fost director al ziarului Zaman Bulgaria, lucrează la ziarul Zaman România, iar regimul de la Ankara acuză publicaţia Zaman de apartenenţă la organizaţia FETO - coagulată în jurul clericului musulman Fehtullah Gulen, autoexilat în SUA.
Gulen a început să fie înfierat de vechiul său partener de coaliţie, Recep Erdogan, iar retorica actualului preşedinte turc împotriva clericului s-a radicalizat în special după puciul eşuat din 2016, care urmărea debarcarea lui Erdogan. Gulen neagă orice implicare în lovitura de stat eşuată.
În ultimii ani, Gulen a ajuns să fie numit inamicul public nr. 1 al Turciei, care a cerut în repetate rânduri extrădarea lui din SUA. Administraţiile Obama şi Trump au refuzat.
Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti era aşteptată pe 6 decembrie, dar instanţa a amânat soluţionarea pentru astăzi, când solicitarea de extrădare a fost respinsă. Decizia nu este însă definitivă.
Kamil Demirkaya declara, joia trecută, că dacă va fi extrădat, cu siguranţă va fi arestat şi "torturat".
Turcia este cunoscută pentru modul brutal în care îşi tratează dizidenţii.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în legătură cu extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, că este informat asupra cazului şi că o să se informeze "în continuare ca totul să meargă legal". "Nu aş vrea să comentez acum această chestiune dar sunt informat şi o să mă informez în continuare ca totul să meargă legal", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
În timpul ultimei vizite a premierului român Viorica Dăncilă în Turcia, în timpul conferinţei de presă, preşedintele Recep Erdogan a făcut referiri la o prezentă colaborare pe care Guvernul României ar avea-o cu Turcia în procesul anihilării "organizaţiilor teroriste" şi a mulţumit României pentru "ajutorul acordat în timpul puciului din 2016".
FETO este considerată de Turcia o organizaţie teroristă, însă Occidentul nu recunoaşte această etichetare.
Ambele propoziţii au stârnit nedumeriri în legătură cu o eventuală atragere a României în campania de persecuţie pe care Erdogan o duce de mai mulţi ani împotriva dizidenţilor politici, şi care a făcut victime peste 150 de mii de persoane din sfera justiţiei, jurnalismului, poliţiei şi armatei.
Premierul român nu a comentat şi nu s-a delimitat de declaraţiile preşedintelui turc, lăsând loc speculaţiilor în spaţiul public.