Societatea civilă se mobilizează: Refuzaţi extrădarea jurnalistul turc Kamil Demirkaya!

România trebuie să refuze cererea de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaya, aflat pe lista neagră a preşedintelui Recept Erdogan, a transmis o platformă de ONG-uri care activează în domeniul drepturilor omului.
Kamil Demirkaya (stiripesurse.ro)
Andrei Pricopie
06.12.2018

"Respect - Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi" solicită joi, în cadrul unui comunicat de presă, respectarea de către România a legislaţiei internaţionale pe care şi-a asumat-o şi refuzarea solicitării de a-l extrăda pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya.

"România trebuie să respecte legislaţia internaţională pe care şi-a asumat-o prin ratificarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a Convenţiei ONU privind Drepturile Refugiaţilor şi, în conformitate cu prevederile acesteia, să nu-l extrădeze pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, în ciuda mandatului de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Principiul din legislaţia internaţională care trebuie să fundamenteze poziţia României este cel al nereturnării (non-refoulment) aşa cum este statuat încă din 1951 în articolul 33 al Convenţiei de la Geneva. Interzicerea returnării unei persoane într-un stat unde viaţa sau libertatea sa ar putea să fie puse în pericol este unul din principiile fundamentale ale dreptului internaţional. Extrădarea ca formă a cooperării penale internaţionale implică o limită care ţine de respectarea unor garanţii fundamentale în ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale persoanei extrădate", a afirmat organizaţia.

De altfel, legea română spune clar că "România nu va acorda extrădarea în cazurile în care persoana extrădabilă ar fi judecată în statul solicitant de un tribunal care nu asigură garanţiile fundamentale de procedură şi de protecţie a drepturilor la apărare sau de un tribunal naţional instituit anume pentru cazul respectiv, ori dacă extrădarea este cerută în vederea executării unei pedepse pronunţate de acel tribunal".

Organizaţia arată că, pe data de 5 decembrie, autorităţile competente ale statului român au reacţionat corect, potrivit evaluărilor experţilor în drepturile omului implicaţi în activitatea Platformei Respect:

- IGPR a reacţionat în mod legitim ridicându-l pe jurnalistul Kamil Demirkaya, în baza mandatului de extrădare emis de autorităţile turce.

- Parchetul l-a auditat, dar a refuzat reţinerea

"Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi" consideră că, în acest moment, instanţele dau testul de înţelegere şi de respectare atât a obligaţiilor pe care statul român ca parte a comunităţii internaţionale, cât şi a legislaţiei naţionale în domeniul cooperării internaţionale, al extrădării şi al respectării drepturilor omului.

"Condamnarea unui jurnalist pentru că a îndrăznit să critice o putere totalitară, care conduce un stat în care se practică tortura şi unde nu mai există instanţe independente, nu îndeplineşte condiţiile care să permită extrădarea din România, un stat membru al Uniunii Europene şi care are principiile statului de drept stipulate clar în Constituţie. Autorităţile române trebuie să aleagă în acest moment între acordarea protecţiei internaţionale şi trimiterea lui Kamil Demirkaya la cheremul unui regim care îşi condamnă criticii la închisoare pe viaţă. Republica Moldova şi Kosovo i-au extrădat pe opozanţii lui Recep Tayyip Erdogan. În cazul celor 7 profesori de la Liceul Turc din Chişinău, nu se mai ştie nimic despre ei, după ce au fost îndepărtaţi forţat din Republica Moldova, pe 6 septembrie 2018, fără îndeplinirea procedurilor minimale. Vrem ca România să facă la fel? Răspunsul Platformei Respect este clar: NU! Drepturile omului nu se negociază şi nu se încalcă, indiferent cine ar cere României să facă acest lucru!", se precizează în comunicatul citat.

În acest context, Platforma Respect face apel şi la cetăţenii români, să semneze petiţia iniţiată de declic.ro, precum şi să distribuie pe propriile conturi de socializare luările de poziţie împotriva extrădării ziaristului Kamil Demirkaya.

"Ziaristul Kamil Demirkaya şi alţii în situaţia sa ar trebui să beneficieze de azil sau de acordarea altor forme de protecţie internaţională. Trimiterea sa în Turcia ar arăta că autorităţile române recurg la trocul cu oameni şi abdică de la valori fundamentale de dragul unor vizite guvernamentale reuşite", a conchis organizaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor