Curtea Constituţională din Spania legalizează Sortu (revista presei spaniole)
alte articole
Decizia Curţii Constituţionale din Spania de a legaliza formaţiunea politică a stângii radicale basce, considerată de opinia publică drept continuatoarea braţului politic al ETA, Batasuna, scoasă în ilegalitate, apare joi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, care lasă deoparte pentru o zi analiza situaţiei economice, în preajma anunţului legat de estimarea cifrelor necesare pentru recapitalizarea sectorului bancar spaniol.
Curtea Constituţională legalizează Sortu, însă cere formaţiunii să respecte victimele, scrie cotidianul El Pais. În decizie, luată cu şase voturi pentru şi cinci împotrivă, se arată că succesorii Batasuna vor fi îndepărtaţi de cadrul legal dacă nu condamnă fără echivoc terorismul, însă apreciază faptul că partidul s-a separat de violenţa ETA şi că dreptul de a forma partide politice este o parte foarte importantă în democraţie.
El Mundo anunţă tot pe prima pagină 'legalizarea partidului ETA', după ce Curtea Constituţională a fost 'ruptă în jumătate'. Curtea a decis în favoarea organizaţiei stângii radicale basce Sortu, şi a recunoscut dreptul de a fi înscrisă în registrul oficial al partidelor politice, mai arată cotidianul menţionat.
La rândul său, cotidianul ABC apreciază că, în urma deciziei, Curtea Constituţională se predă în faţa membrilor ETA. Curtea Constituţională anulează decizia Tribunalului Suprem, care împiedica Sortu să fie înscris drept partid politic, rezumă situaţia cotidianul spaniol citat.
Curtea Constituţională, în actuala formaţie, îşi ia rămas bun cu legalizarea Sortu, titrează cotidianul La Razon, apreciind că astfel, organizaţia separatistă bască ETA capătă o gură de aer. Cotidianul menţionat aminteşte că magistraţii Curţii vor fi înlocuiţi înainte de 11 iulie, iar guvernul şi-a manifestat poziţia diferită faţă de sentinţă, anunţând că va continua să caute probe împotriva acestei formaţiuni.
Guvernul critică legalizarea Sortu, scrie şi cotidianul catalan El Periodico după anunţul deciziei Curţii Constituţionale. Ministrul spaniol al justiţiei, mai arată cotidianul menţionat, Alberto Ruiz Gallardón, nu este de acord cu decizia Curţii, regretă faptul că Sortu nu mai este ilegal şi repetă dorinţa guvernului de a menţine 'o luptă permanentă cu terorismul'.