Sortu refuză să se pronunţe faţă de ultimele arestări din rândul ETA
Membrii comando-ului ETA denumit Vizcaya, considerat responsabil pentru implicarea în mai multe atentate din ultimii ani, au recunoscut că au participat la 14 lovituri ale separatiştilor basci, soldate cu doi morţi, informează vineri presa spaniolă. În acelaşi timp, cotidienele spaniole scriu şi despre primirea, la Tribunalul Suprem, a cererii de scoatere în ilegalitate a Sortu, noua formaţiune a stângii radicale basce. La rândul lor, membrii noului partid politic susţin că guvernul se foloseşte de tăcerea lor, şi că nu se vor pronunţa cu privire la ultimele arestări până ce nu vor intra în legalitate, în rândul celorlalte formaţiuni politice.
Comando-ul Vizcaya recunoaşte 14 atentate şi două crime, semnalează cotidianul El Pais. Ziarul precizează că, potrivit guvernului, Sortu îi ajută pe membrii ETA din închisori, punându-le la dispoziţie un cont în bancă şi că acesta este unul dintre argumentele folosite de instituţia avocatului statului pentru a depune la Tribunalul Suprem cererea de scoatere în ilegalitate a noii formaţiuni politice a stângii radicale basce. Sortu susţine că nu se va pronunţa cu privire la arestările presupuşilor membri ai ETA până ce nu va intra în legalitate, şi nici nu condamnă actele de violenţă de stradă, scrie şi El Mundo. Deşi noua formaţiune politică repetă că respinge orice fel de violenţă, refuză să condamne explicit violenţele de stradă, şi susţine că statul pune piedici înscrierii sale în rândul partidelor legale 'din motive politice'.
Sortu pretinde că tăcerea membrilor săi asupra ETA este folosită pentru a trece în ilegalitate această formaţiune politică, informează la rândul său cotidianul ABC. Acest cotidian spaniol consideră că noua formaţiune politică este noua Batasuna (braţul politic al ETA, scos în afara legii în 2003, n.r.), că prin atitudinea sa evită să ia o poziţie tranşantă faţă de ultimele arestări făcute în rândul ETA, şi susţine că se va pronunţa numai când va fi un partid legal. În tot acest timp, mai scrie cotidianul menţionat, Tribunalul Suprem nu s-a pronunţat încă asupra legalităţii noii formaţiuni politice şi a amânat înscrierea ei în rândul partidelor politice.
Tribunalul Suprem a admis însă plângerea depusă de avocatura de stat împotriva Sortu, şi i-a amânat înscrierea ca partid politic legal, precizează El Periodico de Catalunya. Potrivit raportului instituţiei avocatului de stat, respingerea terorismului, asumată în statutul Sortu, este o simplă poziţie 'cosmetică'. Şi acest cotidian semnalează că informaţiile legate de plângerea depusă de stat împotriva Sortu la Tribunalul Suprem apare concomitent cu vestea că membrii ETA recent arestaţi au mărturisit că au participat la mai multe atentate, dintre care unele s-au soldat cu moartea inspectorului Eduardo Puelles şi a plutonierului Luis Conde, şi că aveau informaţii despre un judecător şi un membru al poliţiei locale basce.