Curtea Constituţională analizează sesizarea PDL referitoare la legea privind competenţele Curţii

Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta miercuri sesizarea Partidului Democrat Liberal referitoare la legea care aprobă şi modifică ordonanţa de urgenţă privind competenţele CCR.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)
Epoch Times România
19.09.2012

Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta miercuri sesizarea Partidului Democrat Liberal referitoare la legea care aprobă şi modifică ordonanţa de urgenţă privind competenţele CCR.

Judecătorii CCR vor analiza sesizarea de neconstituţionalitate a modificării operate la Legea de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale.

Sever Voinescu, vicepreşedintele democrat-liberal, a declarat miercuri că PDL a atacat la CCR legile prin care se modifică şi aprobă ordonanţele de urgenţă privind organizarea referendumului şi atribuţiile Curţii Constituţionale.

Senatului a aprobat în iulie proiectul de admitere a OUG nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României, în varianta Camerei Deputaţilor.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a prezentat o variantă în care "CCR se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual".

Senatorii din Comisia juridică au întocmit raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege pentru adoptarea Ordonanţei nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României. Senatorul PDL Ion Ruşeţ a formulat modificările aprobate în Comisia juridică, ce prevedeau eliminarea din textul ordonanţei a sintagmei "acte cu caracter normativ".

Hotărârile Parlamentului, la controlul de constituţionalitate

La data de 9 iulie, Curtea Constituţională a admis sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei, iar în consecinţă hotărârile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constituţionalitate. La momentul respectiv, plenul Curţii s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi PDL referitoare la neconstituţionalitatea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională", informează un comunicat al CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor