Curtea britanică va investiga otrăvirea fostului agent rus Litvinenko

Afiş cu fostul spion rus Alexander Litvinenko, asasinat în Londra de presupuşi ofiţeri KGB. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.09.2012

Un judecător susţine că la începutul anului viitor se va investiga moartea unui fost ofiţer al serviciilor ruse de securitate FSB, care a fost otrăvit în Marea Britanie, în anul 2006. Familia lui Alexander Litvinenko vrea să se investigheze ceea se crede că a fost "rolul criminal" al statului rus, potrivit unui raport VOA.

La o audiere preliminară de joi, Înaltul Judecător al Curţii, Robert Owen, a spus că întârzierea de şase ani între moartea lui Litvinenko şi organizarea unei anchete este "regretabilă". El a afirmat că audierea va avea loc la începutul anului 2013.

Louise Christian, avocat pentru drepturile omului, este reprezentantul legal al văduvei lui Alexander Litvinenko, Marina Litvinenko. Christian susţine că ea a aşteptat o lungă perioadă de timp pentru a primi răspunsuri în legătură cu moartea soţului ei.

Alexander Litvinenko a fost un agent rus, care a devenit ulterior critic la adresa Kremlinului. In anul 2000 el pleca în Marea Britanie, unde a şi cerut azil. După moartea sa, în 2006, o examinare post-mortem a legat decesul său de otrăvirea cu substanţa radioactivă poloniu-210.

Poliţia britanică l-a identificat pe Andrei Lugovoi, tot un fost agent rus al serviciilor de securitate, ca principalul suspect în ancheta lor. Ei l-au acuzat că a pus poloniu în ceaiul lui Litvinenko în timpul unei întâlniri înttr-un hotel din Londra. Poliţia l-a acuzat şi pe un al doilea fost agent, Dmitri Kovtun, care a fost, de asemenea, prezent la reuniune. Ambii neagă acuzaţiile, iari Rusia a refuzat să-i extrădeze.

Medicul legist a declarat joi că ancheta va investiga toate aspectele privind moartea lui Litvinenko şi va audia şi acuzaţiile potrivit cărora el a fost ucis la comanda statului rus.

De asemenea, joi s-a aflat că părţi ale unui raport de poliţie referitoare la posibilitatea ca Litvinenko să fi avut contacte cu serviciul de informaţii al Marii Britanii, vor fi ţinute secrete. La cererea guvernului, aceste secţiuni vor fi puse la dispoziţia avocaţilor şi medicului legist, dar nu vor fi făcute publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor