Cursa pentru banii de la PNDL. Asaltată cu peste 12.000 de solicitări, Shhaideh anunţă că s-a depăşit bugetul

Programul Naţional de Dezvoltare Locală, o denumire pompoasă pentru "Pixul lui Dragnea" după cum acuza nu demult opoziţia, beneficiază de 30 de miliarde de lei credite de angajament, o sumă fără precedent. Prea puţin însă pentru şefii din teritoriu care au depus proiecte în valoare de 70 de miliarde.
Sevil Shhaideh (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.04.2017

Solicitările depuse de unităţile administrativ-teritoriale pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală - peste 12.000 la număr - depăşesc cu mult suma alocată, a atras atenţia luni, la deschiderea celei de-a XXV-a ediţii a Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România, ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh.

"Aşteptările noastre - cred că şi ale dumneavoastră - au fost depăşite, după cum bine ştiţi. În perioada 17 februarie - 17 martie, s-au depus solicitări cu privire la intrarea în Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Într-adevăr, cel mai popular program. Accesul în program - cel mai facil. Deci, nu cred că există vreun program în ţara asta mai uşor de accesat decât PNDL. O pagină, da? Ce am constatat? Că nici pagina aia nu am reuşit să o completăm corect. Au fost sunaţi să îşi refacă anexa 3, pentru că au greşit sume. Deci, a existat tot interesul din partea ministerului să nu se respingă nicio solicitare de pe PNDL. Am ajuns la peste 12.000 de solicitări, cu un buget de aproximativ 70 de miliarde de lei, deci, peste suma alocată", a declarat Sevil Shhaideh, citată de Agerpres.

Legat de prioritizare, vicepremierul a subliniat că vor fi excluse în primul rând solicitările considerate neeligibile.

"Am identificat solicitări de electrificare, solicitări de alimentări cu gaze, de împrejmuire cimitire sau realizare cripte. Nu vă supăraţi, aceste obiective nu sunt eligibile. A doua etapă, la care se lucrează în acest moment, vom identifica acele proiecte - vă dau un exemplu: alimentări cu apă şi canalizare care sunt incluse în master planurile de apă şi canalizare care au finanţare asigurată în Programul de infrastructură mare. Niciun proiect care este inclus în POIM nu va primi finanţare în PNDL. A treia etapă de selecţie prevede excluderea proiectelor care au deja o sursă de finanţare asigurată prin fondurile europene sau programe guvernamentale", a explicat Sevil Shhaideh.

În continuare, dacă tot va fi depăşit bugetul după ce vor fi parcurse aceste etape, se vor aplica criteriile din HG 624/2015.

"Deci nu putem să vorbim astăzi de 'Daţi-ne mai mult nouă, la oraşe, în detrimentul municipiilor, comunelor, judeţelor'. Noi avem totuşi nişte criterii aprobate prin HG. Vă dau un exemplu - comunele sau localităţile sub 2.000 de locuitori echivalenţi nu au fost eligibile în niciun program de alimentare cu apă. Aceste localităţi nu au finanţare europeană nicăieri. Şi atunci vin, ca prioritate, în PNDL, pentru asigurarea acestor proiecte", a afirmat ministrul Dezvoltării.

În acelaşi timp, Sevil Shhaideh a remarcat că realizarea de poduri şi podeţe va avea prioritate, în condiţiile în care astfel de lucrări nu constituie obiective eligibile prin alte finanţări.

"Eu îmi doresc să finanţăm toate solicitările dumneavoastră, dar trebuie să ne încadrăm totuşi în acest buget. Poate la anul va mai fi un buget disponibil şi ne vom înscrie cu restul solicitărilor. Dar să nu uităm, totuşi, că într-o perioadă, 2013 - 2016, am avut 15 miliarde alocate şi au fost cât de cât suficiente. Avem pentru încă patru ani, acum, 30 de miliarde. Eu înţeleg că nevoia este foarte mare dacă am ajuns la acest nivel de solicitări, dar avem fondurile europene pe care trebuie să le utilizăm şi fondurile guvernamentale care vor veni ca şi sursă complementară la ceea ce finanţează fondurile europene", a adăugat vicepremierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor