Cupoanele valorice: europenii reglementează o piaţă de 52 de miliarde de euro anual!
Cupoanele valorice reprezintă o piaţă de peste 52 de miliarde euro pe an în Uniunea Europeană, iar Comisia Europeană a propus actualizarea normelor UE în materie de TVA pentru a asigura uniformizarea, în toate statele membre, a tratamentului fiscal aplicat tuturor tipurilor de cupoane valorice. Telecomunicaţiile preplătite reprezintă aproape 70% din piaţa cupoanelor valorice, fiind urmate de cupoanele-cadou şi de cupoanele de reducere. Cu toate acestea, diferenţele dintre normele naţionale în materie de TVA duc la apariţia unor deficienţe grave ale pieţei. În loc să poată beneficia cu adevărat de piaţa unică, societăţile se confruntă cu probleme legate de dubla impunere şi cu dificultăţi în ceea ce priveşte extinderea activităţii lor comerciale în străinătate. Noile norme vizează remedierea acestei situaţii.
Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, a declarat: „În fiecare săptămână se vând şi se cumpără milioane de cupoane valorice, ceea ce reprezintă o activitate în plină expansiune în Europa. Nu există niciun motiv că această piaţă în continuă expansiune să nu poată funcţiona din cauza incertitudinii şi a complexităţii normelor fiscale. Noile norme în materie de TVA propuse astăzi ne permit să progresăm către o piaţă unică autentică a cupoanelor valorice, în beneficiul întreprinderilor, al cetăţenilor şi al administraţiilor fiscale.”
În temeiul noilor norme propuse, diferitele categorii de cupoane valorice şi tratamentul TVA aplicabil acestora ar fi definite în mod clar. Acest lucru ar permite tratamentul uniform, în întreaga Europa, al operaţiunilor care implică cupoane valorice. Propunerea include dispoziţii privind definirea cupoanelor valorice în scopuri de TVA şi stabilirea momentului în care se percepe TVA-ul aferent cupoanelor respective (adică la vânzare sau la preschimbare). De asemenea, propunerea cuprinde norme aplicabile cupoanelor valorice care trec prin lanţuri de distribuţie şi mijloacelor de plată generale. Noile norme vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.
În prezent, nu există norme UE în materie de TVA cu privire la tratamentul operaţiunilor care implică cupoane valorice. În absenţa unor norme comune, statele membre şi-au dezvoltat propriile lor practici, care nu sunt coordonate şi generează frecvent probleme atât pentru întreprinderi, cât şi în ceea ce priveşte colectarea TVA. Atunci când un cupon valoric este emis într-un stat membru şi utilizat în altul, nu este întotdeauna clar în ce moment trebuie impozitate operaţiunile legate de cuponul valoric respectiv, ca de exemplu în cazul hotelurilor internaţionale care îşi promovează serviciile de cazare în mai multe state membre ale UE prin intermediul cupoanelor valorice. Propunerea are ca obiectiv clarificarea şi armonizarea normelor UE referitoare la tratamentul TVA aplicabil cupoanelor valorice. Acest lucru va avea un efect pozitiv asupra întreprinderilor prin eliminarea situaţiilor de dublă impunere şi a incertitudinii în privinţa respectării obligaţiilor fiscale şi va contribui, de asemenea, la suprimarea lacunelor care facilitează evaziunea fiscală pentru anumite întreprinderi ce exploatează neconcordanţele existente între statele membre. Noile norme se încadrează bine şi în strategia mai amplă a Agendei digitale pentru Europa, în special în ceea ce priveşte obiectivul acesteia de a crea o piaţă unică digitală.
În primul rând, Comisia îşi propune să armonizeze definiţia cupoanelor valorice în scopuri de TVA şi momentul impozitării operaţiunilor care le implică, pentru a preveni neconcordanţele care conduc la dublă impunere sau la dublă neimpozitare. Momentul impozitării va fi stabilit în funcţie de natura cuponului valoric şi prin urmare se va clarifica dacă un cupon trebuie impozitat în momentul vânzării sau în momentul preschimbării în bunuri sau servicii.
În al doilea rând, noile norme fac o distincţie clară între cupoanele valorice şi alte mijloace de plată. Din cauza numărului tot mai mare al dispozitivelor mobile, este necesar să se facă distincţia între creditele preplătite de telecomunicaţii (care sunt cupoane valorice) şi serviciile mobile de plată (care se impozitează în mod diferit). Datorită modificării tehnologiilor de plată, în special datorită utilizării tot mai frecventă a dispozitivelor mobile pentru efectuarea plăţilor, este necesar să se elimine eventualele confuzii.
În al treilea rând, directiva stabileşte norme comune pentru distribuirea cupoanelor valorice în cadrul unui lanţ de intermediari, în special atunci când aceasta se extinde în două sau mai multe state membre. De exemplu, o cartelă telefonică poate fi tranzacţionată de mai multe ori în cadrul unui lanţ de distribuţie înainte de a ajunge la consumator, iar întreprinderile în cauză au nevoie de certitudine cu privire la obligaţiile lor fiscale.
În propunere sunt incluse şi o serie de alte măsuri tehnice vizând dreptul de deducere, preschimbarea şi procedurile de rambursare, persoana obligată la plata taxei şi alte obligaţii pentru întreprinderi.
Propunerea Comisiei este însoţită de o evaluare a impactului, care concluzionează că singura modalitate eficientă de a face faţă deficienţelor constatate este de a include noile dispoziţii privind cupoanele valorice în Directiva TVA.