Cunoscutul scriitor egiptean Al-Aswany, agresat de susţinătorii lui Mohamed Morsi

Tensiunea politică care face ravagii pe malurile Nilului a traversat Mediterana. Miercuri, 16 octombrie, circa 30 de susţinători ai fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi, înlăturat de la putere în iulie, de armata egipteană, au întrerupt în mod brutal o dezbatere organizată la Paris, la sediul Institutului Lumii Arabe (Institut du Monde Arabe (IMA)), pe tema operei cunoscutului scriitor egiptean Alaa Al-Aswany, informează cotidianul francez Le Monde.
Scriitorul egiptean Alaa Al-Aswany. (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2013

Tensiunea politică care face ravagii pe malurile Nilului a traversat Mediterana. Miercuri, 16 octombrie, circa 30 de susţinători ai fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi, înlăturat de la putere în iulie, de armata egipteană, au întrerupt în mod brutal o dezbatere organizată la Paris, la sediul Institutului Lumii Arabe (Institut du Monde Arabe (IMA)), pe tema operei cunoscutului scriitor egiptean Alaa Al-Aswany, informează cotidianul francez Le Monde.

Autor al bestsellerului 'Blocul Iakubian', Alaa Al-Aswany, cunoscut pentru sprijinul acordat noii puteri, reprezentată de generalul Abdel Fattah Al-Sissi, a venit în capitala franceză să vorbească despre literatură, înainte de apariţia noului său roman, 'Automobil Club', prevăzută în februarie, la editura Actes Sud. Însă, imediat ce scriitorul şi-a început discursul, acesta a fost întrerupt de mai multe zeci de susţinători ai lui Mohamed Morsi, care au avansat spre tribună, urlând 'trădătorule', 'asasinule' şi 'jos militarii'. Depăşit de situaţie, serviciul de ordine al IMA l-a obligat pe romancier să părăsească imediat sala de conferinţe, relatează cotidianul francez.

'Dacă Al-Aswany nu ar fi fost evacuat, ei ar fi trecut la acte de violenţe', îşi exprimă indignarea un reprezentant al IMA, subliniind că până acum nu au existat situaţii de acest fel, chiar şi în cele mai tensionate momente ale 'primăverii arabe'. 'Atunci când l-am avut invitat pe Moncef Marzouki (preşedintele tunisian, aliat al mişcării islamiste Ennahda), o parte din sală a protestat, însă fără violenţă. Faptul că egiptenii îşi exportă conflictele la IMA este într-adevăr trist', a subliniat acesta.

Autor al mai multor romane traduse în franceză, dar şi în română, Alla Al-Aswany şi-a exprimat, vara aceasta, satisfacţia în legătură cu destituirea lui Morsi, reprezentant al Fraţilor Musulmani, ales în mod democratic preşedinte, în iunie 2012. Asemenea multor alţi membri ai intelectualităţii liberale egiptene, Al-Aswany a declarat că intervenţia armată nu constituie o lovitură de stat, în măsura în care aceasta a precedat ample manifestaţii împotriva şefului statului islamist.

Susţinător al pieţei Tahrir, epicentrul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak în 2011, Alla Al-Aswany a aplaudat iniţial alegerea lui Morsi drept preşedinte al Egiptului, calificând-o drept 'o victorie pentru revoluţie'. Însă, Al-Aswany a virat foarte repede spre tabăra opozanţilor lui Morsi, criticând atitudinea autoritară a noului preşedinte, în special decretul prin care acesta şi-a arogat împuterniciri extraordinare, în noiembrie 2012.

În pofida masacrării de către forţele de securitate egiptene a circa o mie de simpatizanţi islamişti, la 14 august, pe piaţa Rabba Al-Adawiya din Cairo, romancierul egiptean nu a renunţat la atitudinea sa, scrie Le Monde. La fel ca noul regim, Al-Aswany foloseşte cu insistenţă eticheta de 'terorişti' pentru a-i desemna pe Fraţii Musulmani, dând astfel impresia unei legitimări a violentelor represalii care s-au abătut peste această mişcare. Principalii săi lideri au fost încarceraţi, mass-media afiliate au fost interzise, iar disoluţia mişcării a fost ordonată recent de justiţia egipteană. Această 'vânătoare de vrăjitoare' se derulează în paralel cu o recrudescenţă a atacurilor împotriva forţelor de securitate egiptene, în special în Sinai, ceea ce stârneşte temeri în legătură cu faptul că Egiptul ar putea deveni scena unui război civil.

La IMA, manifestanţii pro-Morsi şi-au pregătit în mod clar intervenţia din timp. Mulţi purtau, sub hainele mai groase, un tricou galben având imprimat pe el semnul de recunoaştere al susţinătorilor preşedintelui destituit: o mână cu degetul mare îndoit şi celelalte patru degete ridicate în sus, ca o aluzie la Rabaa, care înseamnă în arabă 'patru'.

Pe pagina sa de Facebook, diplomatul francez Gilles Gauthier, traducător al scrierilor lui Alaa Al-Aswany, care ar fi trebuit să modereze conferinţa de la IMA, a comentat incidentul în termeni usturători: 'Nu avem de-a face cu democraţi, ci cu o bandă de rebeli care, la fel ca în anii 1920 în Italia şi în anii 1930 în Germania, nu au ca argument decât forţa fizică'.

La rândul său, preşedintele IMA, Jack Lang, a denunţat pe Twitter 'o atentare intolerabilă la adresa libertăţii de exprimare'.

Seara s-a soldat cu pagube materiale minime: un geam spart. Însă, şocaţi de această intruziune a 'pasiunilor egiptene' într-un loc dedicat culturii, IMA a depus plângere pentru prejudicii, conchide cotidianul francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor