Studenţii egipteni protestează împotriva preluării controlului ţării de către armată

Sute de susţinători ai Frăţiei Musulmane au strigat marţi “Jos cu guvernul militar” în faţa Universităţii din Cairo, sfidând autorităţile egiptene susţinute de armată în ciuda unor încleştări mortale cu forţele de securitate ce au avut loc cu 2 zile înaintea protestului.
Egipt, Cairo: Manifestaţii în 6 Octombrie, 2013. (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.10.2013

CAIRO, Egipt – Sute de susţinători ai Frăţiei Musulmane au strigat marţi “Jos cu guvernul militar” în faţa Universităţii din Cairo, sfidând autorităţile egiptene susţinute de armată în ciuda unor încleştări mortale cu forţele de securitate ce au avut loc cu 2 zile înaintea protestului.

Susţinătorii preşedintelui înlăturat Mohamed Morsi au cerut studenţilor să protesteze împotriva armatei după violenţele ce au avut loc duminică, una dintre cele mai sângeroase zile ale Egiptului de când armata l-a alungat de la putere pe liderul islamist în 3 iulie.

Numărul de decese provocate de tulburările de duminică a crescut la 57, spune mass media de stat, iar 391 sunt răniţi.

Şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sisi, pe care Frăţia Musulmană în prezent interzisă îl acuză de organizarea unei lovituri de stat, i-a ţinut pe egipteni în ceaţă cu privire la ambiţiile sale politice, refuzând să confirme sau să nege o posibilă candidatură la preşedinţie din partea sa.

“Nu cred că este momentul potrivit să punem această întrebare în timp ce ţara trece prin provocări şi pericole care necesită concentrarea noastră”, a spus el într-un interviu publicat pe website-ul ziarului Al Masry Al Youm.

Sisi este principalul vinovat în ochii suporterilor lui Morsi, ei acuzându-l pe general că lucrează cu forţele de securitate pentru a elimina Frăţia prin violenţe şi arestări, acuzaţii pe care armata le neagă.

Proteste mici au avut loc de asemenea la Universitatea Helwan din sudul capitalei egiptene, au spus martorii. La Universitatea Zagazig, nord-est de Cairo, studenţii pro-Frăţie s-au ciocnit cu rezidenţii şi opozanţii Frăţiei Musulmane folosindu-şi pumnii, bastoane şi pietre, au spus forţele de securitate. Opt oameni au fost răniţi.

Autorizaţia unui ONG revocată

Forţele de securitate au ucis sute de manifestanţi pro-Morsi în Cairo în luna august şi apoi au arestat mulţi lideri ai Frăţiei.

Marţi, 8 octombrie, guvernul a revocat licenţa unei organizaţii nonprofit înfiinţată de Frăţia Musulmană în luna martie pentru a-i permite să opereze legal.

Luna trecută, un tribunal a interzis Frăţia şi i-a îngheţat bunurile, forţând grupul, care a dominat alegerile de la prăbuşirea lui Hosni Mubarak în 2011, să se retragă şi mai mult pe margine. Un tribunal urmează să audieze un apel asupra acelei decizii în 22 octombrie.

Armata a prezentat un plan politic despre care a promis că va aduce alegeri corecte dar Frăţia a refuzat să ia parte la tranziţie, spunând că acest lucru ar legitimiza lovitura de stat.

Tamarud, mişcarea tinerilor care a cerut proteste în masă ce au determinat armata sa îl înlăture pe Morsi, a spus într-o declaraţie că va participa la alegerile parlamentare aşteptate să aibă loc la începutul anului următor.

Protejarea zonelor turistice

Alături de tulburările politice, o intensificare a atacurilor militante a afectat turismul – o sursă principală de monedă străină – datorită temerilor că nu mai este sigură vizitarea piramidelor şi plajelor egiptene.

Marţi, mai mulţi oameni înarmaţi au ucis un ofiţer de poliţie şi au rănit un altul în oraşul Port Said şi ministerul de interne a declarat că Egiptul ar putea instala camere de securitate la locurile turistice.

“Există un plan de securitate pentru zonele turistice care va menţine stabilitatea în acele zone”, a declarat Hany Abdel Latif, purtător de cuvânt al ministerului de interne.

În Peninsula Sinai, militanţii inspiraţi de Al-Qaeda au atacat poliţişti şi soldaţi aproape în fiecare zi de la înlăturarea lui Morsi. Atacurile militanţilor au ucis în Sinai peste 100 de soldaţi şi poliţişti începând cu luna iulie, a declarat armata în 15 septembrie.

Luna trecută, ministrul egiptean de interne a supravieţuit unei tentative de asasinare în Cairo. Surse ale securităţii şi juridicului au declarat marţi că în spatele atacului au fost 2 palestinieni şi 3 egipteni ce au legături cu Al-Qaeda. De asemenea, grupul militant islamist Ansar Bayt al-Maqdis, cu baza în Sinai, şi-a asumat responsabilitatea.

Deşi Frăţia, care a renunţat la violenţe cu decenii în urmă, a fost slăbită, grupurile islamiste care simpatizează cu această organizaţie nu dau nici un semn că ar renunţa la protestele împotriva răsturnării lui Morsi de la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor