Cum s-ar descurca Nicuşor Dan să treacă de la problema termoficării la războiul hibrid cu Rusia şi la războiul din Ucraina?
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care tocmai şi-a anunţat dorinţa de a intra în cursa pentru Palatul Cotroceni, dovedeşte că se adaptează foarte repede, inclusiv la probleme naţionale, a opinat, într-o intervenţie la Euronews, politologul Cristian Pîrvulescu.
Jurnalist: Nu ştiu dacă ne permit sondajele, o să vedem, dar să ni-l închipuim pe Nicuşor Dan la Cotroceni. Ar avea nişte probleme foarte mari. În special, ne uităm, de exemplu, la ce se întâmplă în Ucraina. Ne aşteptăm la negocieri acolo, la diferite probleme care ar putea să apară. Pe urmă, mai există şi problema Republicii Moldova, care este în pragul unei crize fără precedent, energetice şi politice.
Cristian Pîrvulescu: Urmează alegerile după această criză, pe care ruşii o construiesc special pentru ca Maia Sandu să nu mai câştige şi parlamentarele.
Jurnalist: Cum s-ar putea descurca Nicuşor Dan să treacă de la problema termoficării la problema războiului din Ucraina, războiul hibrid din Republica Moldova, dar inclusiv din România, cu Federaţia Rusă?
Cristian Pîrvulescu: E greu să vă răspund la această întrebare. Nu ştiu în ce măsură a fost interesat de subiect, dar cred că va avea capacitatea să înţeleagă foarte repede. După decizia Curţii Constituţionale, a fost unul dintre cei care au considerat-o şi justificată, şi legală.
Jurnalist: A avut un interes politic, poate.
Cristian Pîrvulescu: Acum puteţi să spuneţi retrospectiv, dar la momentul acela nu ştiu dacă avea un interes politic sau nu. Deci, important este ceea ce s-a întâmplat atunci. Spre deosebire de foştii săi colegi din USR, unii dintre ei s-au grăbit să critice fără să reflecteze foarte mult decizia Curţii Constituţionale, înţelegând că democraţia ar putea fi un fel de turnir în care binele şi răul se confrunta, iar binele iese întotdeauna învingător.
Democraţia nu e un turnir, nici măcar electoral. Democraţia este un proces complex şi, dacă nu se respectă regulile de bază, iar campania electorală nu este corectă şi au fost infracţiuni grave, atunci rezultatul este viciat şi alegerile nu trebuie să aibă loc. Mi s-a părut că decizia este justificată şi are o bază constituţională. Nu insistăm asupra discuţiei, că nu ne interesează. Dar Nicuşor Dan a avut înţelepciunea să spună acest lucru, deci dovedeşte că se adaptează foarte repede, inclusiv la probleme naţionale.
Sigur, nu e preocuparea domniei sale relaţia cu Ucraina, dar nici nu cred că este o persoană care nu înţelege ce se întâmplă şi, oricum, va deveni preşedinte după ce preşedintele Trump se va instala la Casa Albă şi vom vedea ce se va întâmpla până la urmă cu sprijinul american pentru Ucraina, pentru că, pe de o parte, ni se sugerează că nu va fi la fel de important ca până acum, dar, pe de altă parte, că americanii nu vor pleca din Ucraina, ceea ce, evident, pune foarte multe semne de întrebare.
Şi multe alte lucruri care se întâmplă în Statele Unite vor conta, pentru că, pe de o parte, după cum aţi înţeles, extrema dreaptă încearcă să se apropie de Donald Trump şi să primească un fel de justificare din partea trumpiştilor, pentru că s-au revendicat permanent la trumpişti. Pe de altă parte, şi alţi candidaţi din România, inclusiv Nicuşor Dan, vor încerca să primească un semnal din direcţia respectivă, domnul Zuckerman fiind totuşi unul dintre cei care au relaţii în Partidul Republican şi nu cu cei mai neglijabili oficiali de acolo.
Iar în ceea ce priveşte competenţa efectivă privind politica, vom vedea. Pentru mine, problema nu este cea legată de politica internaţională, ci cea legată de capacitatea viitorului preşedinte de a se impune în raport cu Parlamentul. Va fi altceva decât Consiliul General al Bucureştiului. Va fi mult mai dificil şi riscurile ca la Cotroceni să avem un preşedinte spectator, dar un spectator implicat, un spectator care comentează, sunt foarte mari, adică ultimii doi ani din al doilea mandat al preşedintelui Băsescu, spre exemplu.
Or, eu cred că preşedintele trebuie să aibă un sprijin politic, iar modul în care îşi creează acest sprijin politic depinde foarte mult de construcţia politică pe care o oferă. Deci, cred că domnul Nicuşor Dan, mai devreme sau mai târziu, va trebui să aibă o construcţie politică care să-l sprijine. Nu trebuie să numească USR sau PNL în mod obligatoriu dacă va câştiga alegerile, poate crea, pe ruinele acestor partide, un nou partid.
Jurnalist: Are capacitatea un preşedinte, mai ales că ar putea să aibă susţinere populară, şi atunci, sigur, vor veni politicienii în jurul său. Dar totuşi, că am vorbit dacă ajunge la Cotroceni, sigur, poate să nu ajungă şi atunci nu riscă nimic pentru că se întoarce la Primărie.
Cristian Pîrvulescu: După experienţa politică importantă, cu condiţia să fie totuşi un competitor de turul al doilea, să nu iasă din primul tur din joc. Şi ăsta e motivul pentru care şi-a lansat candidatura acum, pentru a obliga partidele politice să ţină cont de ea, pentru că nu este candidatura unui oarecare, este candidatura primarului Bucureştiului. Apropo de democraţie.
Apropo de democraţie. Sistemul acesta în care doar unii au şanse să devină preşedinţi, iar ceilalţi nu, ne spune ceva despre carenţele democraţiei în general de tip liberal, pentru că democraţia presupune ca şi eu, şi dumneavoastră, cei care ne urmăresc, avem în egală măsură şansa de a deveni preşedinţi, şi doar întâmplarea face ca unul sau altul să devină preşedinte. Dar aici, primarul Bucureştiului - iată, e a doua oară când avem această încercare şi doamna Firea a fost încântată şi ea - trebuie să spunem că are o şansă importantă de a candida şi chiar de a deveni preşedinte al României.
Jurnalist: Dar, în acest context, Nicuşor Dan pare să fie cel mai câştigat politician din această criză. A ştiut să gestioneze relaţia cu partidele înainte de alegeri, am văzut că i-a susţinut pe toţi candidaţii de dreapta, după care iată acum este şi candidat. Este el cel mai câştigat politician al momentului din România?
Cristian Pîrvulescu: Contextul îl favorizează, ăsta e şi motivul pentru care şi-a lansat campania. Or să apară accidente pe parcurs, campaniile negative îl vor viza, dar asta este meseria de politician, e o meserie riscantă.
Domnul Nicuşor Dan nu este totuşi doar un simplu administrator, are şi o înţelegere de politician în situaţia foarte complicată din Bucureşti, unde a trebuit să navigheze, mai ales după 2021, fără sprijin politic în Consiliul General, pentru că PNL l-a părăsit în momentul în care Ludovic Orban nu a mai fost preşedinte, şi s-a descurcat totuşi cu foarte mare dificultate.
Nici acum nu are majoritate şi, de acum, a învăţat să se raporteze mult mai prudent la PSD, spre exemplu, care e o forţă politică importantă.