Cum reuşeşte o fostă angajată ISU, condamnată la închisoare în dosarul "Colectiv", să rămână în libertate în Republica Moldova

Comemorare Colectiv
Andrei Popescu
24.05.2024

Antonina Radu, o fostă angajată a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă condamnată definitiv în dosarul “Colectiv” pentru fapte de corupţie, încă nu execută pedeapsa primită, aceasta reuşind să se refugieze în Republica Moldova, ţara ei natală, înainte de pronunţarea soluţiei definitive în acest caz, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, de aproximativ doi ani, Radu jonglează cu tot felul de cereri la instanţele din Chişinău, în speranţa că nu va executa pedeapsa în România.

Femeia a şi reuşit ca, în doi ani de la primirea pedepsei de opt ani de închisoare şi opt luni cu executare, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, să obţină din partea magistraţilor moldoveni o decizie de rejudecare a cererii de recunoaştere a sentinţei de condamnare primită în România.

Conform informaţiilor Ziare.com, Ministerul Justiţiei din România a cerut Republicii Moldova o decizie prin care să se recunoască, în mod oficial, că Antonina Radu este condamnată. Acest lucru înseamnă posibilitatea ca ea să-şi execute pedeapsa inclusiv în penitenciarele din Moldova.

La acest moment, cererea se află în curs de soluţionare, la Judecătoria Chişinău, după ce Curtea de Apel din acest oraş s-a pronunţat în favoarea angajatei ISU. Cu alte cuvinte, Antonina Radu a profitat de faptul că este şi cetăţean al Republicii Moldova şi nu a executat nicio zi din pedeapsa primită în România.

La rândul său, Cristina Tomescu, avocat specializat în Drept Internaţional, a declarat că Antonina Radu poate executa pedeapsa atât în ţara noastră, cât şi în Republica Moldova, dacă ar exista celeritate (demersuri rapide) din partea magistraţilor români şi moldoveni. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor