Cum puteţi avea rufe albe imaculate şi dezinfectate. Sfaturi utile

Cum se obţin rufe albe, imaculate şi sterilizate (Photopin.com)
Mioara Stoica
26.02.2016

Culoarea alb luminos este obiectivul celui care spală rufe, dar nu întotdeauna se obţine rezultatul dorit. Dimpotrivă, anumite lucruri au tendinţa să devină de culoare gri, feţele de masă rămân pătate, cearşafurile se îngălbenesc, totul fiind consecinţa faptului că nu sunt spălate într-un mod corespunzător. Deci, ce trebuie să facem pentru a avea cearşafurile imaculate?

În primul rând, este absolut necesar separarea rufelor albe de restul rufelor şi maşina de spălat trebuie curăţată cu regularitate şi îngrijită, astfel încât fiecare element în parte să poată funcţiona la capacitate maximă. Acestea sunt doar două condiţii de bază.

Dacă rufele au pete foarte dificile produse cu mult timp în urmă există mai multe moduri de a le spăla: utilizarea unui tratament preventiv şi de pre-spălare sau punerea în maşina de spălat având grijă să nu se umple cuva: maşina de spălat nu trebuie umplută până la refuz cu haine, altfel cuva se va balansa violent şi nu le va spăla bine (maşinile de spălat moderne sunt dotate cu senzori de încărcare care la o încărcare prea mică sau prea mare semnalizează). Se poate alege un program de spălare de la 60° la 90°, dar numai în cazul în care murdăria este rezistentă şi în conformitate cu rezistenţa articolelor de îmbrăcăminte.

Nu exagereaţi cu dozele de detergent şi balsam de rufe, deoarece nu este absolut necesar

Este recomandabil să se pună între 50 şi 80 ml de detergent praf în compartimentul de detergent. Folosirea în exces va duce la formarea unei pelicule la suprafaţa ţesăturii, care va împiedica rufele să fie bine spălate. De aceea, cel mai bine este să se folosească un recipient special pentru dozare, cu care să se măsoare cantitatea de detergent care trebuie pusă în maşina de spălat. Acest compartiment trebuie curăţat periodic pentru a evita întărirea detergentului nedizolvat.

Pentru un rezultat de albire garantat se folosesc produse cât mai naturale. Iată câteva dintre ele

Oţetul de vin alb, de exemplu, în afară de faptul că acţionează ca un balsam, acţionează şi ca agent pentru îndepărtarea petelor şi este optim pentru pre-tratamentul rufelor foarte murdare.

Un alt truc este bicarbonatul de sodiu. O lingură de bicarbonat de sodiu adăugat la detergent îmbunătăţeşte performanţa detergentului, în plus dezinfectează şi menţine fibrele albe pentru mult timp.

Un produs clasic pe care îl foloseau bunicile noastre este cenuşa, utilizată sub formă de leşie, obţinută prin fierbere cu apă a cenuşii de lemn.

În cazul unor rufe deosebit de delicate, acestea se înmoaie într-un vas cu apă în care este dizolvat sucul de la două lămâi şi un pumn de sare grunjoasă. Efectul este uimitor.

Uitaţi de înălbitorul chimic, deoarece tinde să îngălbenească fibrele.

Importanţa dezinfectării rufelor

În general oamenii s-au obişnuit să spele toate rufele la 30 de grade şi cu detergenţi lichizi şi astfel în interiorul rezervorului de apă se formează depuneri de reziduuri unde se acumulează colonii de bacterii care provoacă acele mirosuri neplăcute. Recomandarea specialiştilor este că la un anumit număr de spălări cu apă rece să fie făcut şi un ciclu de spălare cu apă fierbinte pentru a distruge aceste bacterii.

Lenjeria de pat şi lenjeria intimă, dar şi şosetele, trebuie spălate separat de bluze, tricouri şi prosoape de bucătărie, mai ales dacă folosiţi temperaturile mici. O apreciere a microbilor realizată pentru a evalua riscul asociat de haine arată că o cantitate de 0,1 grame (10.000 de organisme vii) de materie fecală se află într-o pereche de boxeri consideraţi spălaţi şi curaţi. Piesele care sunt cele mai dispuse la contaminare cu agenţi patogeni sunt cele care intră în contact direct cu pielea – lenjerie intimă, prosoape şi lenjerie de pat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor