Cum poţi participa la un internship internaţional. Care sunt avantajele
alte articole
Tinerii care doresc să dobândească experienţă lucrând la companii importante de peste hotare, dar obţin mai greu un loc de muncă la acestea, pot beneficia de un internship internaţional, pe care îl pot obţine cu ajutorul unor instituţii specializate pe acest domeniu.
Una dintre acestea este Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Comerciale (AIESEC) care are filiale în 14 oraşe din ţară. Cea de la Iaşi a organizat recent un târg de internship-uri (n.r. practică la diverse companii) internaţionale, la care au participat aproximativ 200 de tineri, iar 90 au aplicat pentru un loc.
“Au avut loc 24 de interviuri până în prezent, urmând ca şi cei rămaşi să fie programaţi pentru interviu. Trei dintre ei au început deja formalităţile de accesare a unui internship. AIESEC oferă două tipuri de internship-uri - de dezvoltare personală sau profesionale. Cele de dezvoltare personală sunt stagii de voluntariat într-o altă ţară, sub forma unui internship neplătit în cadrul unei entităţi non-profit. Tinerilor li se asigură masă şi cazare, ca regulă generală. Internship-urile profesionale sunt stagii de practică obişnuite, plătite, în cadrul unei companii dintr-o altă ţară. Din salariul primit, ei îşi vor asigura masa şi cazarea”, a declarat, pentru Epoch Times, Paula Clapon, vicepreşedinte pe probleme de comunicare la AIESEC Iaşi.
La târg a fost prezentată o platformă cu peste 2.000 de internship-uri profesionale internaţionale, din peste 113 ţări în domenii cum ar fi marketing, IT, educaţie, comunicare şi multe altele. Publicul-ţintă al târgului a fost alcătuit din studenţi în an terminal, masteranzi, absolvenţi şi tineri cu o experienţă de lucru relevantă în domeniul de care sunt interesaţi.
Internship-urile sunt disponibile în companii, ONG-uri şi asociaţii din străinătate şi au ca avantaj oportunităţile oferite tinerilor de a creşte din punct de vedere profesional şi de a-şi dezvolta competenţele. În plus, ei îşi îmbogăţesc experienţa de viaţă lucrând într-un mediu diferit de cel de acasă.
“Tinerii interesaţi de un astfel de internship trec printr-un proces de selecţie şi recrutare, realizat de AIESEC. Ulterior, ei primesc acces la baza de date a organizaţiei care conţine toate oportunităţile de astfel de internship-uri din 113 ţări. Atunci când găsesc internship-ul pe care ei îl consideră a fi cel mai potrivit, în ţara pe care o aleg, în domeniul pe care îl aleg, ei sunt susţinuţi pentru a avea un interviu cu entitatea din ţara respectivă. De asemenea, ei sunt ajutaţi cu actele şi formalităţile necesare şi, odată ajunşi în ţara unde vor realiza internship-ul, sunt primiţi de membrii AIESEC de acolo, sunt ajutaţi să se stabilească, să se integreze şi să îşi desfăşoare internship-ul. Comunitatea AIESEC din ţara respectivă se asigură de calitatea şi desfăşurarea internship-ului, implicându-l pe tânăr în diferite alte activităţi culturale şi tradiţionale, pentru o experienţă internaţională care sa îl dezvolte”, a precizat Paula Clapon.
Condiţii de participare
Cei care doresc să participe la un internship internaţional trebuie să aibă vârsta sub 30 de ani, să cunoască o limbă străină, să fie studenţi, masteranzi sau să aibă studiile încheiate.
Programul de internship-uri internaţionale se desfăşoară la nivelul filialelor AIESEC din întreaga lume de peste 64 de ani. Cei care sunt interesaţi să participe la un internship pot trimite CV-ul la AIESEC, iar procesul de selecţie constă în două interviuri al căror scop este să evalueze motivaţia, nivelul de limba engleză al candidatului şi experienţa pentru un internship. Primul interviu va fi cu membri ai AIESEC din România, iar al doilea cu un alt membru AIESEC din ţara pentru care optează candidatul (pentru cele de voluntariat) sau cu un reprezentant al unei companii din ţara respectivă (pentru internship-uri profesionale).
După ce trec cu bine de aceste interviuri, candidaţilor li se asigură pregătirea culturală pentru a înţelege problemele lumii înconjurătoare, cum să reprezinte comunitatea din care fac parte şi sunt sfătuiţi ce să facă pentru a se adapta mai uşor la mediul nou în care vor locui şi vor lucra.
Pentru internship-uri profesionale, costurile diferă în funcţie de domeniul ales şi pornesc de la 320 de euro pentru management şi domeniul tehnic şi ajung la 160 de euro pentru educaţie. Pentru internship-uri în voluntariat costul este de 90 euro. Banii sunt necesari pentru întreţinerea platformei online care conţine baza de date internaţională AIESEC, pregătirea, asistenţa şi consultanţa oferite tuturor tinerilor. Costurile de transport şi obţinere a vizei nu sunt incluse.
***
AIESEC este cea mai mare organizaţie de tineri la nivel internaţional, cu 80.000 de membri din peste 113 ţări şi teritorii, prezentă în aproximativ 2.100 de universităţi.