Şedinţă amânată la CSM, din lipsă de cvorum

Şedinţă la Consiliul Superior al Magistraturii,(CSM) (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
08.01.2013

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu va putea fi ales nici la şedinţa programată pentru miercuri care se va amâna din lipsă de cvorum. O parte dintre membrii CSM au anunţat că nu pot fi prezenţi pentru că vor fi în concediu, iar o nouă reunire a magistraţilor va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare.

Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată, după ce şedinţa de pe 4 ianuarie a fost suspendată din lipsă de cvorum. Atunci judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ şi-au depus candidaturile pentru ocuparea funcţiei.

La aceeaşi şedinţă, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă preşedinte al CSM. Ulterior, Judecătoria Râmnicu - Vâlcea a declanşat procedura de revocare a lui Cristi Danileţ din Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv că şi-ar fi exercitat necorespunzător atribuţiile, din cauză că a participat la o procedură netransparentă de alegere a conducerii instituţiei.

"În şedinţa din data de 7 ianuarie 2013, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, hotărând revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii, a declanşat procedura de revocare a acestuia, în condiţiile art. 55 alin. 4 din legea 317/2004, republicată", se arată într-un comunicat de presă al Judecătoriei Râmnicu-Vâlcea.

Pe 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj se va declanşa procedura de revocare din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu, şi care a fost preşedinte al Consiliului până la alegerea lui Hăineală.

Un membru al CSM poate fi revocat, la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă.

În cazul lui Danileţ, hotărârea de revocare dată de Adunarea Generală a Judecătorilor va fi transmisă celorlalte instanţe de acelaşi grad, pentru continuarea procedurii. Aceasta este prima dată când o adunare generală a judecătorilor a votat pentru revocarea unui membru al CSM.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) a apreciat că alegerile pentru conducerea CSM au avut loc într-un mod netransparent şi neprofesionist.

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îşi exprimă indignarea faţă de modul netransparent şi total neprofesionist în care au decurs alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în data de 4 ianuarie 2013. Considerăm nedemne de onoarea funcţiilor menţionate refuzul asumării publice a candidaturii fostului vicepreşedinte al Consiliului, anunţarea acesteia în cadrul şedinţei de plen, cu lipsa oricărei informări a magistraţilor şi membrilor Consiliului în vederea asigurării unei dezbateri efective a candidaturilor şi a programelor candidaţilor", se arată într-un comunicat de presă al UNJR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor