Cum au ajuns să se contreze Ponta şi Antonescu

Chiar dacă în public afişează o relaţie cordială, Ponta şi Antonescu au ajuns să aibă şi dispute pe care nu le pot ţine departe de ochii presei. După ce s-au contrazis pe tema intrării UMDR la guvernare, cei doi au avut opinii divergenţe şi în privinţa acordului de coabitare dintre premier şi preşedintele Băsescu.
USL, Program de Guvernare 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
14.01.2013

Chiar dacă în public afişează o relaţie cordială, Ponta şi Antonescu au ajuns să aibă şi dispute pe care nu le pot ţine departe de ochii presei. După ce s-au contrazis pe tema intrării UMDR la guvernare, cei doi au avut opinii divergenţe şi în privinţa acordului de coabitare dintre premier şi preşedintele Băsescu.

Antonescu a apreciat că acordul de bună colaborare pe care l-a semnat Ponta cu preşedintele Traian Băsescu ar fi unul "caraghios".

"E caraghios nu pentru că stabileşte numărul şi persoana adresării, dar e caraghios pentru că vine ca şi cum ar putea întări tratate internaţionale. Apartenenţa României la NATO (...) E ca şi cum un pact între doi inşi, semnat pe picior, la ora 22.50, ar ţine în picioare tratate internaţionale semnate de România. Sunt lucruri caraghioase", a comentat Antonescu, la Antena 3.

Liderul liberal a mai declarat că nu a fost de acord de la început cu semnarea documentului şi că a participat la întâlnirea de la Cotroceni doar ca martor.

"Am fost martor, fizic nu puteam să-i opresc să semneze. Convingerea mea este că nici întâlnirea, nici semnarea nu aveau rost. Ele comportau nişte riscuri de imagine pentru noi, pentru semnatar şi nu merita acest risc", a precizat şeful liberalilor.

La rândul său, Ponta a afirmat că, în general, nu semnează lucruri caraghioase, ci lucruri necesare. Întrebat dacă nu împărtăşeşte opinia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, Ponta a replicat: "Ba da, o împărtăşesc, dar l-am semnat. În general, nu semnez lucruri caraghioase, semnez lucruri necesare".

Alte aprecieri despre acord

Acordul de coabitare dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, semnat în decembrie 2012, a fost încheiat sub presiune externă, a declarat Crin Antonescu, liderul USL.

"Documentul a fost semnat între preşedintele în funcţie Victor Ponta, în calitate de viitor premier. Eu i-am spus domnului Victor Ponta că semnarea unui astfel de document şi mai ales întâlnirea cu Traian Băsescu nu aveau rost. Eu cred că a fost şi o presiune externă în a semna acest acord. Lucrurile fundamentale cum ar fi apartenenţa României la NATO, parteneriatul României cu SUA nu au fost puse niciodată în discuţie, nici acum şi nici în vară", a susţinut Crin Antonescu, la Antena 3.

Preşedintele PNL a mai făcut referire la acordul de coabitare şi în decembrie, la scurt timp după încheierea actului respectiv.

"Asupra celor doi actanţi presupun că au fost exercitate presiuni din partea unor ambasadori. Asupra mea, nu. Cred că celor doi li s-a recomandat să evite o criză, lui Băsescu sa îl numească pe Ponta, iar lui Ponta să se facă în aşa fel încât să nu se ajungă la o suspendare", a afirmat Antonescu, la Realitatea TV.

Ce prevede documentul

Acordul de cooperare dintre Băsescu şi Ponta prevede colaborarea instituţională între Preşedinţie şi Guvern, cu asigurări de respectare a Constituţiei. Documentul a fost semnat pe 12 decembrie, la întrevederea informală dintre cei doi oameni politici, înaintea Consiliului European.

"Nu e de coabitare, că eu am schimbat titlul, este de colaborare interinstituţională. Documentul a fost dat domnului Schulz şi domnului Francois Hollande, pentru că sunt din familia mea politică. Nu e nimic din lucrurile spectaculoase, cum că nu o să-l mai suspendăm pe Băsescu sau să facem Parlamentul de 300 de oameni. Din punctul meu de vedere, când e de acord şi preşedintele, îl dăm şi publicităţii. Nu e absolut nimic, decât ca o să respectăm statul de drept, că o să respectăm independenţa justiţiei şi lucruri absolut normale", a declarat Ponta, la RTV.

Premierul a confirmat că documentul a fost semnat în prezenţa liderului PNL, Crin Antonescu, şi a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele Traian Băsescu declarase că le-a dat liderilor europeni, printre care preşedintele CE, José Manuel Barroso, preşedintele PE, Martin Schulz, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, un document "în interesul României", fără a preciza însă ce conţine acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor