Antonescu: A fost o presiune externă pentru semnarea acordului de coabitare

Acordul de coabitare dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, semnat în decembrie 2012, a fost încheiat sub presiune externă, a declarat Crin Antonescu, liderul USL.
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
13.01.2013

Acordul de coabitare dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, semnat în decembrie 2012, a fost încheiat sub presiune externă, a declarat Crin Antonescu, liderul USL.

"Documentul a fost semnat între preşedintele în funcţie Victor Ponta, în calitate de viitor premier. Eu i-am spus domnului Victor Ponta că semnarea unui astfel de document şi mai ales întâlnirea cu Traian Băsescu nu aveau rost. Eu cred că a fost şi o presiune externă în a semna acest acord. Lucrurile fundamentale cum ar fi apartenenţa României la NATO, parteneriatul României cu SUA nu au fost puse niciodată în discuţie, nici acum şi nici în vară", a susţinut Crin Antonescu, la Antena 3.

Preşedintele PNL a mai făcut referire la acordul de coabitare şi în decembrie, la scurt timp după încheierea actului respectiv.

"Asupra celor doi actanţi presupun că au fost exercitate presiuni din partea unor ambasadori. Asupra mea, nu. Cred că celor doi li s-a recomandat să evite o criză, lui Băsescu sa îl numească pe Ponta, iar lui Ponta să se facă în aşa fel încât să nu se ajungă la o suspendare", a afirmat Antonescu, la Realitatea TV.

Ce prevede documentul

Acordul de cooperare dintre Băsescu şi Ponta prevede colaborarea instituţională între Preşedinţie şi Guvern, cu asigurări de respectare a Constituţiei. Documentul a fost semnat pe 12 decembrie, la întrevederea informală dintre cei doi oameni politici, înaintea Consiliului European.

"Nu e de coabitare, că eu am schimbat titlul, este de colaborare interinstituţională. Documentul a fost dat domnului Schulz şi domnului Francois Hollande, pentru că sunt din familia mea politică. Nu e nimic din lucrurile spectaculoase, cum că nu o să-l mai suspendăm pe Băsescu sau să facem Parlamentul de 300 de oameni. Din punctul meu de vedere, când e de acord şi preşedintele, îl dăm şi publicităţii. Nu e absolut nimic, decât ca o să respectăm statul de drept, că o să respectăm independenţa justiţiei şi lucruri absolut normale", a declarat Ponta, la RTV.

Premierul a confirmat că documentul a fost semnat în prezenţa liderului PNL, Crin Antonescu, şi a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea.

Preşedintele Traian Băsescu declarase că le-a dat liderilor europeni, printre care preşedintele CE, José Manuel Barroso, preşedintele PE, Martin Schulz, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, un document "în interesul României", fără a preciza însă ce conţine acesta.

Traian Băsescu a fost întrebat de jurnalişti despre faptul că în imaginile de la fotografia de familie a Consiliului European a fost văzut dându-i un document preşedintelui PE, Martin Schulz, iar preşedintele a răspuns că a fost dorinţa sa să se vadă acest lucru.

"Cum credeţi că eu mă duceam la fotografia de familie cu un document fără să vreau ca acest lucru să se vadă? Dacă vroiam să nu se vadă, i-l dădeam lui Martin Schulz în Consiliu", a precizat Traian Băsescu, refuzând însă să precizeze ce conţine documentul.

Acord win-win

Acordul de coabitare este o "formulă win-win", în care câştigă fiecare şi România, a apreciat consilierul prezidenţial Iulian Chifu.

"Cred că premierul a fost relansat ca legitimitate şi încredere pe scena europeană şi are şanse unice să livreze. Preşedintele a câştigat din acord pentru că rolul şi atribuţiile sale au fost consacrate, iar România a câştigat pentru că elementele sale instituţionale naţionale, cele de permanenţă - care nu variază cu schimbarea vântului politic - sunt garantate şi-şi pot vedea mai departe de treabă", este de părere Chifu.

Din acest acord vor avea de câştigat şi investitorii, iar actul este benefic şi pentru ratingul de ţară al României, şi pentru "partenerii din UE – care numai de un nou caz Ungaria nu mai aveau timp să se ocupe, după problemele economice acute ale zonei sudice şi eforturile pentru menţinerea euro".

În concluzie, Chifu şi-a exprimat dorinţa ca acordul să dureze, iar coabitarea să fie de un real succes.

Acordul a fost încheiat înainte de numirea lui Victor Ponta în funcţia de premier, după alegerile parlamentare din 9 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor