Cum ar putea Arabia Saudită să dinamiteze economia Rusiei

Economia de război a Rusiei ar putea intra în criză dacă Arabia Saudită scade preţurile globale la ţiţei (Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Economia de război a Rusiei ar putea întâmpina mai multe dificultăţi în asigurarea veniturilor necesare din petrol dacă Arabia Saudită scade preţurile globale la ţiţei, potrivit Business Insider.

Regatul a semnalat că preţul ţiţeiului ar putea scădea până la 50 USD pe baril dacă Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol nu se angajează să reducă producţia de petrol.

Cu alte cuvinte, Riadul sugerează că ar putea inunda piaţa cu oferta de petrol, spun analiştii. Măsura ar scădea preţurile şi ar penaliza membrii OPEC care nu au cooperat la reducerea fluxurilor de petrol - inclusiv Rusia.

„Având în vedere că Rusia îşi vinde deja petrolul la preţuri reduse şi cu costuri de producţie mai mari, un mediu cu preţuri scăzute pe pieţele petroliere ar putea afecta capacitatea sa de a-şi finanţa agresiunea din Ucraina”, a scris Luke Cooper, cercetător la London School of Economics, pentru IPS Journal.

Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a încercat să menţină petrolul la peste 100 de dolari pe baril, făcând presiuni asupra statelor membre să reducă producţia.

Dar, în condiţiile în care ţiţeiul internaţional se situează sub pragul de 80 USD, acest lucru nu a funcţionat. Pentru a schimba strategia, Riadul intenţionează acum să deschidă robinetele până în decembrie, au declarat surse pentru Financial Times.

„Arabia Saudită s-a săturat. Conducerea OPEC este o responsabilitate multifaţetată. Poate funcţiona bine, dar este, de asemenea, ca şi cum ai conduce o turmă de pisici - destul de al naibii de imposibil, cel puţin o parte din timp”, a declarat Simon Henderson, director al Bernstein Program on Gulf and Energy Policy la Washington Institute.

Datele S&P Global Ratings plasează Rusia printre supraproducătorii din OPEC. Potrivit ultimelor date disponibile, Moscova a produs 122.000 de barili peste cota sa zilnică în iulie. Iranul şi Kazahstanul au depăşit, de asemenea, pragurile convenite.

Dilema Kremlinului

Henderson a sugerat că unii membri ai coaliţiei ar putea face acest lucru pentru a maximiza profiturile.

În cazul Rusiei, Moscova se confruntă cu presiuni pentru a încasa cât mai mult posibil, deoarece invazia din Ucraina a dus la creşterea cheltuielilor de apărare şi securitate în trei ani de război. Aceste sectoare vor reprezenta împreună 40% din toate cheltuielile federale din Rusia anul viitor.

Între timp, finanţele Rusiei sunt puternic dependente de veniturile din petrol. În urmă cu câţiva ani, producţia de gaze şi petrol reprezenta 35%-40% din veniturile bugetare ale naţiunii, a declarat săptămâna aceasta ministrul rus de Finanţe.

Acesta este motivul pentru care Occidentul s-a concentrat atât de mult pe reducerea profiturilor petroliere ruseşti. Gândiţi-vă la plafonul de 60 de dolari al Grupului celor Şapte pentru preţul ţiţeiului de la Moscova: deşi iniţiativa de doi ani nu a dat rezultatele scontate, aceasta a fost considerată a fi cheia menţinerii stabilităţii aprovizionării cu petrol, refuzând în acelaşi timp Kremlinului veniturile de care avea mare nevoie.

Rusia a reuşit să ocolească aceste plafoane folosind petroliere „fantomă” neînregistrate, dar ameninţarea Riadului cu 50 USD pe baril ar putea fi mai greu de depăşit.

Lucrurile s-ar putea înrăutăţi în cazul în care reducerea aprovizionării de către Arabia Saudită ar reaprinde un război al preţurilor petrolului între Rusia şi regat. Henderson a sugerat că acest lucru s-ar putea întâmpla, făcând referire la un eveniment similar care a avut loc în 2020.

În acel an, dezacordurile privind reducerea producţiei au determinat ambele naţiuni să elibereze oferta, testând cine ar putea supravieţui mai mult acestui mediu cu preţuri scăzute.

În aceste situaţii, rezervele valutare devin esenţiale, ceea ce este problematic pentru Rusia.

De la invazia asupra Ucrainei, asigurarea ţării împotriva preţurilor scăzute ale petrolului s-a risipit. Fondul naţional al Rusiei a fost redus aproape la jumătate la începutul acestui an, iar ţara nu mai este capabilă să se aprovizioneze cu valute occidentale pentru a-şi diversifica rezervele valutare.

Rămâne de văzut dacă preşedintele Vladimir Putin va dori să se angajeze într-un război al preţurilor cu Riadul, având în vedere alte priorităţi imediate, a declarat Henderson.

Prezicerea mişcărilor Kremlinului este dificilă, a spus el, având în vedere numeroasele necunoscute legate de vânzările de petrol ale Rusiei.

Cu toate acestea, o confruntare cu Arabia Saudită ar putea fi provocată. Săptămâna aceasta, vicepremierul rus Alexandr Novak a declarat că nu este clar dacă OPEC ar trebui să crească producţia de petrol la reuniunea sa din decembrie, aşa cum a semnalat Arabia Saudită.

În cazul în care lucrurile se înrăutăţesc, Cooper consideră că un potenţial război al preţurilor reprezintă o veste proastă pentru Rusia.

„Spre deosebire de Arabia Saudită, petrolul său nu este ieftin de extras, ceea ce o face slab echipată pentru a face faţă condiţiilor de preţuri scăzute. Acest lucru determină o logică de escaladare pe termen scurt pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care necesită succese rapide pe câmpul de luptă înainte de apariţia unor condiţii de piaţă a petrolului cu preţuri scăzute”, a mai spus Luke Cooper.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor