Cum a uimit lumea un pianist care a devenit celebru abia la 98 de ani: Povestea succesului care s-a lăsat aşteptat o viaţă
La venerabila vârstă de 98 de ani, Phillip Springer nu poate fi considerat un muzician obişnuit. Compozitor premiat, el a scris piese interpretate de personalităţi emblematice ale secolului XX, precum Elvis Presley şi Frank Sinatra.
În ciuda impactului său semnificativ asupra industriei muzicale, numele lui Springer a rămas, paradoxal, relativ necunoscut publicului larg. Fiica sa, Tamar Springer, a mărturisit într-un interviu pentru The Epoch Times că „nu a primit niciodată recunoaşterea pe care talentul său o merita cu adevărat”.
„Era clar predestinat să facă muzică”
Philip Springer a început să cânte la pian la vârsta de 6 ani. În şase luni, ştia să cânte Bach după ureche.
„Era clar predestinat să se ocupe de muzică într-un fel sau altul şi a devenit pianist”, a declarat Tamar Springer, care în prezent conduce compania de editură muzicală a familiei - Tamir Music - care deţine drepturile de autor pentru majoritatea melodiilor tatălui său.
La doar 17 ani, domnul Springer a înfiinţat o trupă profesionistă, care a avut ocazia să performeze în locaţii renumite din New York, înainte ca el să se înroleze în armată.
În timpul serviciului militar, a avut parte de o experienţă profund legată de muzică, una care s-a dovedit a fi destul de neobişnuită.
„Când superiorii au descoperit că ştia să interpreteze toate hiturile vremii, nu l-au mai lăsat să îndeplinească atribuţiile de gardă”, a povestit Tamar. „În schimb, îl puneau să cânte la pian toată noaptea.”
După terminarea serviciului militar, Philip Springer a urmat cursurile Universităţii Columbia, unde şi-a pus bazele carierei muzicale. Tatăl său, un avocat de succes, şi-ar fi dorit ca fiul său să devină pianist clasic, nu compozitor.
„Deşi tatăl meu s-a consacrat ca un compozitor de muzică uşoară, studiul compozitorilor clasici, precum Beethoven, a jucat un rol important în viaţa sa, fiind o modalitate de a se conecta cu propriul său tată şi de a-l face mândru”, a explicat Tamar.
Springer nu a încetat să cânte la pian atunci când s-a căsătorit şi a avut copii.
„Am crescut ascultând un concert de muzică clasică în fiecare zi”, a spus Tamar Springer, care s-a născut în New York şi a crescut în California.
Philip, care a avut parte de 67 de ani de căsnicie fericită alături de soţia sa, continuă să cânte la pian, în ciuda faptului că suferă de neuropatie. Rămâne extrem de disciplinat în ceea ce priveşte arta sa, exersând la pian de mai multe ori pe zi, folosind un cronometru pentru a-şi măsura sesiunile.
„Am observat că, atunci când este stresat din cauza a ceva, se ridică imediat şi merge direct la pian”, a explicat fiica sa. „Cred că aceasta este modalitatea lui de a-şi gestiona emoţiile şi de a face faţă oricărei situaţii prin care trece.”
Pe măsură ce ziua se încheie, nonagenarul îşi încântă vecinii cu un recital de muzică clasică în fiecare seară.
Interpretarea sonatei Moonlight: „Pur şi simplu a izvorât din sufletul lui”
În fiecare an, Philip Springer îi dedică fiicei sale o melodie specială de ziua ei. În 2020, cu o zi înainte de aniversarea acesteia, el a oferit o interpretare profund emoţionantă a celebrei „Sonate Moonlight” de Beethoven.
„S-a aşezat la pian şi melodia a curs direct din sufletul lui”, a povestit Tamar, care a surprins momentul cu telefonul mobil şi a postat clipul pe pagina sa de Facebook.
Interpretarea sa a fost descoperită de un grup dedicat lui Beethoven pe Facebook şi a devenit rapid virală, atrăgând atenţia internaţională, inclusiv a jurnalistului Dan Rather, şi generând reacţii entuziaste din întreaga lume.
Deoarece videoclipul a fost postat în plină pandemie, Tamar Springer este de părere că acesta a adus „speranţă, încredere şi omenie într-un moment în care lumea avea cea mai mare nevoie de ele”.
Astăzi, interpretarea a făcut înconjurul internetului de mai multe ori, iar recent a devenit virală din nou pe Instagram.
„Piesa continuă să aibă o viaţă proprie şi să se răspândească în mod natural”, a declarat Tamar. „Este o interpretare aparte, iar ceea ce a rezonat atât de profund cu oamenii a fost sinceritatea şi emoţia pură din spatele ei.”
Tamar Springer a fost, de asemenea, impresionată de comentariile la adresa interpretării tatălui său, toate fiind pline de apreciere şi pozitive.
„Am văzut doar iubire”, a spus ea. „Doar recunoştinţă, admiraţie şi respect; comentarii care laudă performanţa sa strălucită.”
Popularitatea videoclipului a atras atenţia presei, iar diverse instituţii media au contactat-o pe Tamar Springer, oferindu-i ocazia de a împărtăşi povestea remarcabilă a tatălui său cu lumea întreagă.
Recent, videoclipul cu interpretarea Sonatei „Moonlight” de către Philip a câştigat prestigiosul premiu World Classical Music Award. În plus, Philip Springer a fost nominalizat de un grup de juraţi pentru premiul Webby, la categoria „Cea mai bună performanţă individuală”, care a avut loc chiar în pragul împlinirii venerabilei sale vârste de 98 de ani.
Tamar Springer este încântată de recunoaşterea pe care tatăl ei a primit-o recent.
„Îl admir enorm”, a spus Tamar. „Înseamnă foarte mult pentru mine, pentru că întotdeauna am fost o mare fană a lui, iar acum ştiu că şi publicul este un mare fan al lui, iar asta cred îl face să se simtă bine.”
Este evident că nu este singura care admiră talentul tatălui său. Claire Graves, preşedinta asociaţiei care administrează premiul Webby, i-a spus Tamarei că a primit mai multe e-mailuri prin care oamenii îi aduc elogii tatălui său pentru meritele lui.
Pasionată de muzica tatălui său, Tamar crede că acesta a construit o adevărată moştenire care merită să fie celebrată.
„Parcursul său abordează o mulţime de locuri şi oameni emblematici din secolul al XX-lea şi am simţit că aceasta este o mică parte din istoria muzicii care ar trebui împărtăşită cu lumea”, a menţionat ea.
Tamar Springer a declarat că „misiunea ei sinceră” este de a promova catalogul de muzică de epocă al tatălui ei deoarece consideră că publicul larg nu este conştient de realizările acestuia.
Pentru a împărtăşi cu lumea moştenirea tatălui său, Tamar Springer produce un documentar, „More Than Santa Baby”, despre viaţa şi cariera tatălui său.
Când a fost întrebată despre cuvintele de înţelepciune ale tatălui ei care ar trebui să fie transmise muzicienilor aspiranţi, ea a spus: „Cred că ceea ce spune el este să vă cunoaşteţi cu adevărat meseria, să vă cunoaşteţi instrumentul, să îl cunoaşteţi în întregime. Studiaţi-i pe cei care au fost înaintea voastră.”