Cum a reuşit un independent să ia Primăria Ploieştiului din ghearele marelui baronat PSD-PNL? Ce stă în spatele victoriei lui Poliţeanu şi ce îşi propune să facă viitorul primar?

Considerat marea surpriză a alegerilor locale, independentul Mihai Poliţeanu a explicat, pentru Epoch Times, cum a reuşit să câştige Primăria Ploieştiului în lupta cu arme inegale împotriva PSD şi PNL.
Noul primar al Ploieştiului nu a avut nici pe departe banii şi susţinerea mediatică ale marilor partide. A avut însă altceva, susţine el: încrederea cetăţenilor, câştigată prin mai bine de doi ani de muncă în interesul lor.
Ca viitor primar, Poliţeanu spune că îşi propune câteva obiective mari, precum rezolvarea problemei canalizării, a salubrităţii („suntem ca în Napoli”, a declarat el), să transparentizeze activităţile Primăriei, să decupleze banii cetăţenilor de la firmele de partid, să elimine corupţia şi licitaţiile trucate şi să crească calitatea vieţii în Ploieşti.
În ceea ce priveşte calitatea aerului din localitate, Poliţeanu admite că sunt nopţi în care nu poţi să respiri dacă deschizi geamul sau ieşi afară şi transmite că Primăria nu poate nici amenda nici opri temporar Lukoil. El susţine că va face însă alte tipuri de demersuri pentru rezolvarea situaţiei.
Redăm interviul acordat de Poliţeanu redacţiei Epoch Times
Reporter: Aţi fost marea surpriză a alegerilor locale. Cum aţi reuşit să bateţi marile partide în cursa pentru Primăria Ploieşti?
Poliţeanu: Pentru mine şi echipa cu care lucrez de doi ani şi ceva, victoria nu a fost o surpriză, au existat măsurători sociologice care au arătat că am şanse absolut reale să înving într-o competiţie pentru Primăria Ploieşti.
Modalitatea în care am reuşit să batem PSD şi PNL a fost contactul cu cetăţeanul. Deci asta a contat cel mai mult, pentru că noi, timp de doi ani, doi ani şi jumătate, am stat pe străzile Ploieştiului, am vorbit cu oamenii, am încercat atât cât am putut să le rezolvăm o parte din probleme. Am folosit cam toate mijloacele instituţionale de implicare civică şi, ca exemplu, petiţionarea pe Legea 544, participări la şedinţele de Consiliu Local, am scris şi proiecte de hotărâre de Consiliu Local. De fapt, am scris zeci de proiecte de hotărâre de Consiliu Local pe care le-am împins în Consiliul Local Ploieşti.
Bun, evident că multe dintre probleme nu puteam să le rezolvăm pentru că nu eram angajaţi ai Primăriei, nu eram la primărie, nu eram în Consiliul Local. Dar am reuşit să contribuim la rezolvarea unor probleme şi chiar a unor probleme grave, cum ar fi, de exemplu, canalizarea în diferite cartiere ale Ploieştiului.
Dincolo de asta, cetăţenii au văzut o echipă care e în stradă, vorbeşte cu oamenii, are un minim de empatie, ascultă pe bune oamenii, nu doar se face, ca în campanie, şi cred că asta a contat cel mai mult în rezultatul de duminică.
Reporter: Cum credeţi că veţi reuşi să puneţi în operă proiectele, ca primar? Pe ce susţinere contaţi în Consiliul Local? Fără susţinerea consilierilor, un primar e mai mult decorativ...
Poliţeanu: Adevărat, lipsa sprijinului Consiliului Local e problematică pentru un primar. În acelaşi timp, rezultatele aşa cum apar acum la Consiliul Local, ele nu sunt definitive, arată că niciun partid nu are majoritate absolută, nici măcar două partide împreună nu fac 50% plus 1 în Consiliul Local. Toate partidele au, de fapt, scoruri relativ reduse, în jurul a 20-21%, respectiv în jurul a 14-15%.
Şi mai este un partid care are în jur de 7-8%. Or, şi un primar independent, şi un primar care ar fi fost membru de partid ar fi trebuit să negocieze şi să-şi construiască o majoritate. Deci nu e nicio diferenţă între a fi independent şi a fi membru de partid ca primar, mai ales în contextul acesta.
Reporter: Vă aşteptaţi la susţinere? Cine credeţi că vă va susţine? Cine vă va sabota?
Poliţeanu: Aşteptăm terminarea numărătorii voturilor la Consiliul Local. Noi am spus public înainte de alegeri că obiectivul politic ar fi să trimitem PSD şi PNL în opoziţie la Ploieşti în Consiliul Local. Este posibil, dar nu neapărat realizabil. Adică realmente trebuie să intrăm în discuţii cu ceilalţi actori politici din Consiliul Local. Şi mai amintesc ceva, echipa mea cu care lucrez de doi ani de zile a făcut un partid local care se numeşte "Mişcarea Noi, Ploieştenii" şi care va avea reprezentanţi în Consiliul Local.
Reporter: Care sunt principalele reforme pe care vă propuneţi să le faceţi la Ploieşti?
Poliţeanu: Eu am trei obiective care, din punctul meu de vedere, dar şi pe focus grupurile pe care le-am făcut, au rezultat a fi cele mai importante în rezolvarea problemelor, nevoilor de bază ale ploieşteanului, lucruri care ar fi trebuit să fie rezolvate până acum. Din păcate, în Ploieşti sunt multe nevoi de bază care aşteaptă rezolvare dintotdeauna.
Şi o să dau un exemplu cu canalizarea în Ploieşti. Noi avem patru cartiere care integral nu au canalizare, parţial nu au apă curentă şi alte 70 de străzi care sunt în aceeaşi situaţie, una dintre ele fiind chiar în centrul Ploieştiului. Şi mai e ceva, în general, străzile care nu au canalizare, nu au nici asfalt. Deci, ăsta este un exemplu şi vorbim de un municipiu reşedinţă de judeţ, în Uniunea Europeană, în secolul XXI.
Avem, de asemenea, probleme mari - şi este o problemă care a apărut deseori în presa naţională - cu salubritatea în Ploieşti. Deci, noi trecem, ca şi Napoli, prin multiple crize ale gunoiului de mai bine de 10 ani. Şi aici, de fapt, e o problemă de corupţie generată atât de PNL (mă rog, fostul PDL, când a început problema), deci atât de PNL, cât şi de PSD.
Al doilea obiectiv este unul anticorupţie: îmi doresc să decuplez banii ploieştenilor, banii publici, de firmele de partid şi, de asemenea, să decuplez funcţiile publice critice (şi mă refer aici la funcţiile de conducere în administraţia locală) de partidele politice.
Pe de-o parte, avem problema corupţiei în achiziţiile publice. De obicei, sunt fie firmele PSD-ului, fie firmele PNL-ului, în funcţie de culoarea politică a primarului şi, evident, lucrări de proastă calitate care sunt supraevaluate. În ceea ce priveşte funcţiile de conducere, sunt puşi cel mai adesea pe funcţii publice numite politic tot felul de politruci de partid, care nu au nicio legătură cu funcţia respectivă şi niciun fel de competenţe pentru acea funcţie.
Al treilea obiectiv este unul aspiraţional, care priveşte creşterea calităţii vieţii în Ploieşti. O să dau câteva exemple. Noi nu avem un centru pietonal care să coaguleze energiile comunităţii, să fie un spaţiu de relaxare, de promenadă şi aşa mai departe, aşa cum există în Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Sibiu şi multe alte oraşe din ţară. Avem o problemă cu parcurile şi spaţiile verzi, avem o problemă cu tot ce înseamnă artă şi cultură pentru comunitate, pentru că putem vorbi de festivaluri de muzică, teatru, film.
Există festivaluri şi în Ploieşti, dar ele se adresează unei elite foarte restrânse de 100-200 de persoane. Dacă faci comparaţia între festivalul de jazz de la Ploieşti, care atrage câteva sute de spectatori în patru zile, şi festivalul de jazz de la Braşov, care atrage 20-30 de mii de spectatori, sau festivalul de teatru de la Sibiu, care se desfăşoară în aer liber şi atrage mii de spectatori, şi festivalul de teatru de la Ploieşti, care se ţine doar în sala de teatru, asta îţi arată o decuplare de la comunitate. Deci, comunitatea este ţinută departe de tot ce înseamnă evenimente cultural-artistice. Deci, astea sunt cele trei obiective şi v-am dat şi nişte exemple.
Reporter: V-aţi fixat nişte deadline-uri pentru ele? De exemplu, canalizarea şi salubritatea? Şi de unde veţi face rost de finanţare?
Poliţeanu: La canalizare, ploieştenii, echipa mea şi eu am pus umărul la rezolvarea problemei încă de anul trecut, când am creat o presiune foarte mare dintr-o petiţie semnată în patru luni de zile, timp în care noi am mers de cel puţin două ori pe săptămână prin toate zonele fără canalizare din Ploieşti. Am creat o presiune destul de mare asupra Consiliului Local pentru rezolvarea problemei şi, sub presiunea noastră şi a proximităţii alegerilor locale, Consiliul Local, care este acum în funcţie, practic a oferit şi rezolvarea. Pe scurt, problema canalizării va fi rezolvată în termen de patru ani de la începutul lucrărilor, pentru că operatorul de canalizare şi apă curentă va face investiţiile din fonduri proprii. Îşi va lărgi baza de abonaţi şi va câştiga, plus o mică mărire a preţului pentru canalizare şi apă curentă, dar care va ajuta întreg Ploieştiul să ajungă în secolul XXI.
Deci, am dat un exemplu care arată că există soluţie şi fără bani europeni şi fără bani publici.
Reporter: Şi anticorupţia? Credeţi că veţi fi lăsat să o faceţi?
Poliţeanu: Cred că va fi o bătălie foarte grea, pentru că Ploieştiul, din păcate, nu e doar oraşul lui Caragiale, ci şi al lui Sebastian Ghiţă, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Roberta Anastase, Iulian Dumitrescu. Ploieştiul şi Prahova sunt, din păcate, de foarte mult timp, un fief al corupţiei politice şi mă aştept la reacţii politice sau derivate ale reacţiilor politice.
Reporter: Tot referitor la anticorupţie, în cât timp credeţi că veţi reuşi să faceţi curăţenie? Aveţi un orizont de timp pentru a rezolva problemele cu numirile şi funcţiile publice critice? Ce pârghii veţi folosi în lupta anticorupţie?
Poliţeanu: Aici, unele pârghii ţin strict de primar, dar sunt pârghii care nu sunt tocmai Ok, în sensul în care detaşezi persoane pe diferite funcţii. În mod normal, ar trebui să fie numite prin concurs persoane competente. Depinde şi de atitudinea Consiliului, pentru că unele funcţii publice din administraţia locală depind şi de Consiliul Local. Deci, depinde şi de cum va arăta viitoarea majoritate. În ceea ce priveşte transparenţa Primăriei, aici depinde doar de mine, deci nu e o problemă.
În ceea ce priveşte licitaţiile, depinde de Primărie, dar problema este că, chiar dacă faci caiete de sarcini corecte şi licitaţia corectă, s-ar putea să vină exact aceleaşi firme ale lui Cosma sau ale PNL-ului la licitaţie, pentru că între timp, după 34 de ani, au eliminat orice concurenţă pe piaţa din Prahova şi din Ploieşti.
E un efort de recâştigare a încrederii unor antreprenori independenţi politic, să vină în Ploieşti, să investească, să aibă încredere în administraţia locală că nu participă la licitaţii trucate.
Reporter: Revenind la unul dintre cele trei obiective enunţate, creşterea calităţii vieţii în Ploieşti. Când te apropii de oraş, fie că eşti în tren, fie că eşti în maşină, se simte mirosul. Lumea se plânge de calitatea aerului şi arată spre Lukoil. Ce aveţi de gând să faceţi?
Poliţeanu: E foarte complicat să rezolv problema asta ca autoritate locală. Ştiu că e o problemă reală pentru toţi ploieştenii. Eu stau relativ aproape de Lukoil şi sunt nopţi în care nu poţi să respiri dacă deschizi geamul sau ieşi afară. Din păcate, autoritatea locală nu poate amenda sau închide, pe termen scurt, o rafinărie. Aici doar Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului pot lua măsuri, deoarece sunt structuri guvernamentale.
În acelaşi timp, nici municipalitatea nu a făcut nimic pentru a crea presiune asupra structurilor guvernamentale. Aici ajungem, da.
Reporter: Aveţi de gând să faceţi aceste presiuni?
Poliţeanu: Da. Eu am de gând să fac acest lucru. Până la urmă, e tot un mod de implicare civică, dar va fi nevoie de sprijinul cetăţenilor. Şi, în acelaşi timp, de o infrastructură adecvată, care, pe de-o parte, trebuie să fie, şi există de fapt, dar nu este folosită, o reţea de senzori pentru măsurarea calităţii aerului, care să aparţină Ploieştiului, nu Gărzii de Mediu şi APM-ului. Şi, de asemenea, un laborator mobil pentru măsurarea calităţii aerului, astfel încât să avem măsurători independente şi argumente ştiinţifice, pentru a exercita presiune asupra structurilor guvernamentale. Doar dacă spui că miroase urât, mie ca primar sau mie ca cetăţean, nu este un argument suficient pentru structurile guvernamentale.
Reporter: Şi aveţi de gând să bugetaţi asta, achiziţionarea unui laborator mobil? Şi când?
Poliţeanu: Da, asta trebuie bugetat. Dacă există fonduri europene pentru asta, cu atât mai bine, dar eu cred că poate fi realizat şi din bugetul Ploieştiului. N-aş putea spune când va fi bugetat.
Eu îmi preiau mandatul în octombrie anul acesta, deci va fi un termen foarte scurt pentru a face bugetul pentru 2025. Depinde ce voi găsi şi mă aştept să găsesc tot felul de surprize neplăcute, mai ales că oraşul, din păcate, este în cvasi faliment.
Reporter: Presupun că veţi cere un audit când ajungeţi la Primărie.
Poliţeanu: Da, asta e intenţia, dar ştiu sigur că suntem îngropaţi în datorii neplătite de foarte mult timp, mai ales că s-a apropiat anul electoral şi toate datoriile au fost mereu amânate.
Reporter: Aţi fost membru USR. Aţi văzut că, după rezultatele de la alegeri, Cătălin Drulă a făcut un pas în spate. Vă gândiţi să vă întoarceţi în USR şi să candidaţi pentru şefia partidului?
Poliţeanu: Nu, nu, nu, nu. Eu sunt independent, am fost ales ca primar independent şi voi rămâne primar independent. Este modul în care m-am prezentat în faţa ploieştenilor şi, practic, este o promisiune implicită.
Chiar am fost întrebat de oameni pe stradă, de-a lungul precampaniei, dacă intenţionez să-mi schimb statutul de independent cu cel de membru de partid şi am spus foarte clar nu. Şi mă voi ţine de promisiune.