Cum a ajuns Ecoli in salata mea?

Pe masura ce un focar major cu o tulpina foarte toxica a bacteriei E.coli continua sa imbolnaveasca rezidentii din Europa, expertii medicali incearca sa gaseasca sursa aparitiei acestor cazuri de imbolnaviri. Fara insa a merge la radacina problemei - motivul pentru care au aparut in anii 90 imbolnavirile masive cu E.coli
Adrian Sturdza
06.06.2011

Pe masura ce focarul major cu o tulpina foarte toxica a bacteriei E. coli continua sa imbolnaveasca rezidentii din Europa, expertii medicali incearca sa gaseasca sursa aparitiei acestor cazuri de imbolnaviri. Dar ei nu par ca vor sa ajunga la radacina problemei - motivul pentru care au aparut in anii 90 imbolnavirile masive cu E.coli.

E. coli a devenit o problema de sanatate publica in ultimii ani, desi este un locuitor normal al tractului intestinal al animalelor cu sange cald. Cum s-a petrecut schimbarea? Este mai putin misterios decat s-ar parea.

E.coli este o abreviere pentru Escherichia coli, un grup mare si divers de bacterii. Animalele domestice si chiar animale salbatice, avem tulpini de E.coli in intestine. Majoritatea E.coli sunt de fapt considerate inofensive. Ele efectueaza diferite procese biochimice in intestinul nostru si ajuta la digestia alimentelor.

Tipurile care determina diverse boli sunt rare, dar suficient de periculoase. Simptomele includ crampe stomacale, diaree si varsaturi. Cele mai radicale includ blocaje renale, singerari interne si cauzeaza moartea organismelor mai sensibile (copii, batrani). Sursa majora care poate raspandi contaminarea la oameni este carnea de vita, dar si alte animale, vegetalele (in special spanac, salate), si lichidele.

Ce s-a intamplat

Intrebarea fundamentala pe care ne-am putea-o pune este "Cum a ajuns E.coli in salata mea?". Raspunsul este acelasi ca in majoritatea problemelor societatii umane: lacomia umana.

Infestarile masive cu E.coli au aparut dupa ce SUA urmata rapid de alte state puternic industrializate, au inceput hranirea bovinelor cu porumb pe scara larga.

Bovinele maninca in mod traditional iarba, tractul lor digestiv fiind extrem de neadaptat la hrana cu porumb. Cu toate acestea, numerosi oameni de stiinta americani, impinsi de mari companii chimice, au inceput sa experimenteze folosirea porumbului pentru hranirea bovinelor, concomitent cu utilizarea de hormoni pentru stimularea cresterii animalelor.

In particular hranirea cu porumb s-a dovedit contraproductiva. Masura a generat populatii explozive de bacterii in tractul digestiv al bovinelor si imbolnavirea acestora. In loc ca producatorii sa abandoneze hranirea cu porumb, au adoptat o noua masura - de a administra antibiotice in mod regulat bovinelor, pentru a tine sub control populatiile de E.coli si de alte bacterii.

Normal, acest lucru a declansat o noua problema: bovinele s-au imbolnavit de ficat, printre altele, din cauza administrarii regulate a antibioticelor, asa ca au primit din nou medicatie, s.a.m.d. Rezultatele concrete ale acestui lant de probleme a fost imbogatirea companiilor farmaceutice si crearea de probleme de sanatate pentru oameni si animale.

Imbolnavirea

Dar pentru a reveni la vacile noastre, E.coli a inceput sa fie o problema din cauza prezentei sale masive in tractul digestiv al bovinelor. Primele cazuri de infectie cu E.coli au aparut in cazul abatoarelor, macelarii fiind expusi unui mediu saturat de E.coli.

Pentru a face lucrurile si mai complicate, administrarea frecventa de antibiotice la bovinele alimentate cu porumb a produs tulpini E.coli rezistente la medicatia moderna.

Raspandirea la vegetale - in special salate si spanac - a inceput imediat, prin folosirea de gunoi de grajd pentru cresterea plantelor. A fost urmata la scurt timp de infestarea apei - una dintre resursele de care omenirea isi bate joc cel mai mult.

Chiar daca hranirea bovinelor cu porumb ar fi oprita maine, populatiile de E.coli rezistente la antibiotice ar ramane probabil un testament al problemelor produse de lacomia umana si a modului eronat in care oamenii de stiinta creaza probleme majore incercand sa evite lucruri inevitabile, sau minore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor