Cultura în viziunea lui Andrei Marga: să promovăm caloriferul

Andrei Marga, conferinţă de presă la MAE
Andrei Marga, conferinţă de presă la MAE (Epoch Times România)

Caloriferul este o invenţie românească care trebuie promovată prin intermediul Institutului Cultural Român (ICR), ideea aparţinându-i chiar noului preşedinte al ICR, Andrei Marga. "Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice şi muzică. În cazul în care au fost făcute bine, este în regulă. Apoi pe tot felul de întâlniri. Institutele trebuie să revadă conceptul de cultură cu care operează, trebuie să venim la un concept natural de cultură, inclusiv cu filmul. Filmul a făcut paşi mari în România, muzica, arte plastice, fără dubii, trebuie să facem loc şi ştiinţelor şi tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o invenţie transilvană, câţi ştiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt şi alte lucruri care trebuie etalate... putem merge în afară şi cu alte lucruri decât film şi teatru", a spus Marga la Realitatea TV.

Prezent într-o dezbatere televizată pe tema sumelor investite de ICR în perioada în care era condus de Horia-Roman Patapievici şi despre proiectele prin care ICR intenţionează să promoveze cultura română în străinătate, Andrei Marga, preşedintele instituţiei, a revenit asupra mult discutatei teme a "producerii de noi valori de cultură", menţionată şi în documentul programatic al ICR "Sincronizarea Institutului Cultural Român". Astfel, el a subliniat că instituţia pe care o conduce îşi va extinde perspectiva de promovare a culturii române în străinătate şi va propulsa printre instrumentele de promovare, în afară de arte plastice şi film din noul cinema românesc, domenii precum ştiinţa şi tehnologia.

Referitor la numirile pe care le-a făcut la conducerea unor institute culturale, preşedintele ICR a preferat să rezume discuţia la o singură numire, aceea a Doinei Uricariu, în poziţia de director al ICR New York, după ce Corina Şuteu şi-a anunţat demisia, din solidaritate cu Horia-Roman Patapievici şi echipa acestuia. "Numirea Doinei Uricariu la New York este un pas mare faţă de ce era acolo", a spus Marga.

Într-un document postat pe site-ul ICR şi numit "Sincronizarea Institutului Cultural Român", preşedintele instituţiei Andrei Marga expune viitoarele schimbări de viziune şi proiecte pe care le are în vedere în mandatul său. Astfel, noul preşedinte al ICR consideră că activităţi de tipul iniţierii, organizării şi dezvoltării capacităţii asociative, aşa cum au fost ele declarate în documentele instituţiei, "sunt insuficiente" şi propune ca scop pentru institut "producerea de noi valori de cultură şi civilizaţie, reprezentarea şi promovarea culturii şi civilizaţiei poporului român în ţară şi în lume, luată în întregime". Aceasta înseamnă, conform viziunii sale, că "accentul se mută pe producerea de valori".

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie, prin vot în plenul Senatului. De asemenea, Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi de plenul Senatului pentru a deveni vicepreşedinţi ai ICR.