Cu ce a gazat Jandarmeria populaţia în Piaţa Victoriei? Parchetul General vine cu precizări
alte articole
Parchetul General a făcut joi publică lista cu muniţia neletală şi gazele lacrimogene care ar fi fost folosite de Jandarmeria Română pe 10 august împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei. În linie cu cele declarate şi de Jandarmerie, Parchetul susţine că muniţia are ”certificat de calitate şi garanţie”, precum şi „declaraţie de conformitate”.
"Având în vedere dezbaterile din spaţiul public privind tipul gazelor lacrimogene folosite de către Jandarmeria Română în timpul evenimentelor violente ce au avut loc în ziua de 10 august 2018 şi, respectiv, în noaptea de 10/11 august 2018, cu ocazia manifestaţiei din Bucureşti, Piaţa Victoriei, precum şi starea de îngrijorare produsă în rândul persoanelor participante la miting şi care au fost expuse substanţelor folosite, pentru a da posibilitatea analizării şi stabilirii existenţei sau inexistenţei unor consecinţe medicale, arătăm următoarele:
În cursul zilei de astăzi, 16 august 2018, procurorii militari au ridicat, în temeiul ordonanţei, de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, documentele privind substanţele chimice deţinute şi folosite cu ocazia intervenţiei, precum şi mostre de muniţie neletală şi substanţe chimice.
Precizăm că muniţia neletală şi gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate şi garanţie”, precum şi „declaraţie de conformitate”, transmite Parchetul General.
Ce a folosit Jandarmeria, potrivit Parchetului General:
- cartuş calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
- grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
- pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei CS concentraţie 1%;
- pulverizator de mână 60-100 ml cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
- pulverizator de mână 400 ml cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
- pulverizator de mână 150 ml cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentraţie 1%);
- cartuş calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).
Parchetul mai transmite că în cauză au fost înregistrate până în prezent un număr de 211 de plângeri penale şi au fost audiate 92 de persoane.
"De asemenea, menţionăm că a fost ataşat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenţie din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acţiunii şi aprobat de prefectul municipiului Bucureşti prin contrasemnare. În prezent se desfăşoară activităţi investigative de anvergură pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea violenţelor, inclusiv din rândul forţelor de ordine", mai informează Ministerul Public.
Reamintim în context că numeroşi protestatari s-au plâns că şi la câteva zile după protest, continuă să se simtă rău din cauza gazelor inhalate. Mai multe persoane au acuzat ameţeli, tuse, inclusiv cu sânge, iritaţii ale pielii, greţuri etc. Şi, în timp ce Jandarmeria şi, iată, şi Parchetul, susţin că gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate şi garanţie”, precum şi „declaraţie de conformitate”, există şi voci care avertizează că lucrurile ar putea arăta diferit. Astfel, chimistul Raul Pătraşcu, absolvent de Yale, avertiza că, în concentraţii mari, gazele lacrimogene precum CS pot provoca pierderi de sarcină, complicaţii pulmonare precum pneumonie sau emfizem, afectare hepatică sau cardiacă şi chiar cancer.
Un alt aspect care merită menţionat este că gazul folosit de jandarmerie în Piaţa Victoriei - CS - este un gaz clasificat drept armă chimică, iar prin Convenţia de la Geneva din 1993 a fost interzisă utilizarea sa în război.