Cu cât este plătită Hillary Clinton pentru un discurs la o universitate? Veţi rămâne surprinşi!

Fostul secretar de stat american Hillary Clinton
Fostul secretar de stat american Hillary Clinton (Win McNamee / Getty Images)

În SUA există o lege, Freedom of Information Act, care permite reporterilor şi oamenilor de ştiinţă să aibă acces la arhivele de stat naţionale şi la diferite documente confidenţiale. The Washington Post a folosit această lege pentru a afla ce şi cât cere Hillary Clinton pentru a merge şi vorbi la o reuniune organizată într-o universitate americană. Veţi rămâne surprinşi!

Este, în primul rând, o chestiune de bani: Clinton cere 300.000 de dolari (aproximativ 240.000 de euro), sumă care este un fel de "tarif special pentru universităţi". Acesta a fost răspunsul primit de UCLA (Universitatea din California, Los Angeles), când a întrebat dacă este posibil să se aplice o reducere pentru o universitate de stat.

În ciuda costurilor relativ ridicate - este o practică normală ca persoanele foarte populare să fie plătite pentru discuţii directe în companii sau instituţii private - UCLA a decis să o "rezerve" pe Clinton, care, în afara faptului că a fost prima doamnă a Statelor Unite între 1993 şi 2001, a deţinut şi mandatul de senator pentru Statul New York între anii 2001 şi 2009 şi a servit ca secretar de stat în primul mandat al preşedinţiei Obama, începând cu ianuarie 2009 până în februarie 2013.

Însă pretenţiile lui Hillary Clinton nu s-au rezumat la bani. Pentru a vorbi la UCLA, au existat multe alte cereri care i-au ţinut ocupaţi pe organizatori până la reuniunea în sine, care a avut loc pe 5 martie 2014.

De exemplu, universitatea a decis să-i acorde doamnei Clinton medalia UCLA: staff-ul acesteia, care gestionează cu atenţie toate apariţiile sale publice, a cerut ca medalia să-i fie înmânată într-o cutie specială şi nu pusă în jurul gâtului. Clinton a cerut, de asemenea, să aibă pe scenă:
- Felii de lămâie, apă la temperatura camerei, o cană cu apă fierbinte, o ceaşcă pentru a turna cafeaua şi o farfurie;
- Un computer, un mouse, o imprimantă şi un scaner;
- Humus;
- Scaune cu două perne mari şi rectangulare de ţinut în culise, în cazul în care Clinton "ar avea nevoie de sprijin suplimentar pentru spate";
- Un podium special (echipa sa a refuzat podiumul stabilit iniţial pentru şedinţă);
- Cafea;
- Ceai;
- Apă plată şi carbo-gazoasă la temperatura camerei;
- Ghimbir fără zahăr;
- O farfurie de legume crude;
- Fructe deja tăiate;
- Aprobarea necesară pentru orice materiale promoţionale;
- Înregistrarea este permisă pentru arhivă, însă doar maxim două minute de filmare pot fi încărcate pe youtube;
- Organizarea grupurilor pentru fotografii de grup înainte de sosirea doamnei Clinton, astfel încât aceasta să nu trebuiască să aştepte ca aceşti oameni să se pună de acord şi să se mute toţi împreună. Doamnei Clinton „nu-i place să stea să-i aştepte pe aceşti oameni”.

Un purtător de cuvânt al doamnei Hillary Clinton a refuzat să comenteze cu privire la toate aceste cereri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe