Republicanii pun sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Hillary Clinton
Nu există nimic care să indice că Hillary Clinton a rămas cu sechele după comoţia cerebrală, suferită în decembrie 2012 în ultimele ei săptămâni ca secretar de stat al SUA, dar republicanii au dat de înţeles că dacă fosta Primă Doamnă îşi prezintă candidatura la alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, îi vor cere date medicale, informează marţi ziarul ABC.
Dacă Hillary Clinton aspiră să devină candidat la preşedinţia SUA, republicanii nu vor ezita să o prezinte ca pe o persoană în vârstă şi cu posibile sechele cerebrale. Prin urmare, este posibil că ea să fie nevoită să prezinte date medicale privind căderea suferită în urmă cu un an şi jumătate. Hillary va avea 69 de ani, cu câteva luni mai puţin decât a avut Ronald Reagan - cel mai vârstnic bărbat care a fost ales preşedinte al SUA - când a ajuns la Casa Albă. Vârsta lui Reagan a fost utilizată împotriva lui de opozanţii săi politici şi va fi utilizată şi împotriva lui Clinton în caz că se prezintă la alegeri.
S-a văzut acest lucru prin atacurile lui Karl Rove, 'guru'-ul electoral al lui George W. Bush, care a început să insiste asupra lipsei de sănătate mintală a lui Hillary Clinton. La o conferinţă care a avut loc în urmă cu trei zile în Los Angeles, Rove a sugerat că Clinton va trebui să prezinte certificate medicale, astfel încât întreaga lume să fie liniştită. Deşi unele mass-media au exagerat cele spuse de Rove, potrivit căruia 'Hillary ar putea avea afecţiuni cerebrale', aşa cum a titrat The New York Post, consilierul electoral republican a obţinut efectul scontat.
Purtătorul de cuvânt al lui Hillary Clinton, Nick Merrill, a reacţionat imediat. 'Le este teamă de ceea ce a reuşit şi de ceea ce poate oferi în continuare. Hillary este 100% bine. Ei ar trebui să treacă la un alt atac disperat', a spus Merrill, provocându-i pe republicani să-şi găsească argumente mai bune împotriva lui Hillary Clinton. Prin această declaraţie el a dat însă de înţeles că Hillary aspiră să se prezinte la alegeri, lucru pe care ea s-a ferit până acum să-l comenteze.
Ca urmare a unei infecţii intestinale care i-a provocat deshidratarea, Hillary a suferit un leşin în decembrie 2012. În cădere, ea s-a lovit la cap şi a suferit o comoţie cerebrală care i-a provocat un cheag de sânge. Hillary a avut nevoie de trei zile de spitalizare, iar ulterior a trebuit să poarte ochelari speciali pentru a-şi corecta vederea dublă.
Deşi probabil nu are sechele, ea va fi nevoită probabil să-şi prezinte fişa medicală dacă va candida la alegerile prezidenţiale, având în vedere că aceasta este o practică generalizată în rândul candidaţilor în campaniile electorale din SUA.
Nu toţi cei din tabăra republicană sunt de acord cu strategia atacurilor personale de acest tip împotriva lui Hillary Clinton. 'Este un lucru negativ şi ne pierdem timpul cu ceva care nu contează. Nu vom câştiga niciodată cu astfel de lucruri', a declarat Newt Gingrich, fost candidat la alegerile primare republicane din 2012.