Csaba Ferenc (CNCD): Cele mai dese cazuri de discriminare se referă la situaţia comunităţii de romi
Cele mai dese cazuri de discriminare se referă la situaţia comunităţilor de romi, urmată de persoanele cu dizabilităţi, de comunitatea homosexuală şi de persoanele infectate cu SIDA, a spus miercuri Asztalos Csaba Ferenc, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
"În acest moment, în România, cea mai mare provocare în privinţa discriminării se referă la comunităţile de romi, iar, potrivit statisticilor noastre, condiţia persoanelor cu dizabilităţi din nou este una destul de dificilă şi mă refer aici la lipsa accesibilizării spaţiilor şi locurilor publice la un nivel rezonabil. Avem, de asemenea, situaţia persoanelor infectate cu HIV-SIDA, dar şi persoanele care aparţin comunităţii homosexuale ridică probleme de discriminare în România", a spus Asztalos Ferenc, la conferinţa aniversară "Soluţii legislative şi politici antidiscriminare în România şi Germania", organizată la Palatul Parlamentului, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Preşedintele CNCD a adăugat că şi în domeniul muncii este prezentă discriminarea, iar aici vârsta şi sexul constituie două criterii majore. Potrivit studiilor sociologice, o femeie la vârsta de 40 de ani întâmpină dificultăţi de angajare sau de păstrarea unui loc de muncă.
"Femeia care îşi asumă naşterea unui copil întâmpină dificultăţi în a beneficia de condiţii şi şanse egale la locul de muncă în timpul sarcinii, dar în special după întoarcerea din concediul de creştere al copilului", a mai spus preşedintele CNCD.
El a arătat că România a realizat progrese în ultimii 10 ani, în sensul că are o legislaţie şi un cadru instituţional complementar bun, recunoscut la nivel european, dar cadrul legislativ trebuie îmbunătăţit, în sensul că trebuie adoptate definiţii ale discriminării şi introduse dispoziţii de sancţionare a segregării în şcoli.
Preşedintele CNCD a mai spus că în mediul public au fost cazuri de discriminare la locul de muncă pe criteriul de opţiune politică.
"Am avut situaţii în judeţe în care în urma unei adrese de la un lider de partid s-a cerut destituirea unui funcţionar public care şi-a ocupat funcţia prin concurs. Avem, de asemenea, situaţii de hărţuire la locul de muncă, nu neapărat sexuală, ci pe criterii ca înfăţişarea, credinţa şi altele. Am avut cazuri, inclusiv în magistratură, de hărţuire sexuală, dar aici CSM a aplicat sancţiuni şi a exclus judecătorul în cauză", a precizat Asztalos Ferenc.
Preşedintele ANCD a mai menţionat că anul trecut instituţia pe care o conduce a dat 560 de hotărâri, iar în 94 dintre ele a aplicat şi sancţiuni.