Criza poltiică de la Chişinău afectează proiectele dintre R.Moldova şi România (presa)
Criza politică blochează proiectele dintre Republica Moldova şi România, scrie luni Adevărul. Chiar zilele trecute premierii Vlad Filat şi Victor Ponta au discutat la telefon despre proiectele comune, însă incertitudinea de la Chişinău va duce la întârzieri şi mai mari în ceea ce priveşte construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni şi a liniilor de interconexiune electrică, susţin experţii de la Centrul Român de Politici Europene, citaţi de ziar.
Potrivit acestora, si autorităţile de la Bucureşti se confruntă cu probleme. Aproximativ 40 de proprietari de teren au refuzat să-şi dea acordul pentru ca gazoductul să tranziteze terenurile lor. În schimb, autorităţile de la Chişinău au reuşit elaborarea documentelor tehnice necesare, a fost selectat traseul şi a fost realizată procedura de achiziţie a terenurilor. Niciunul dintre obiectivele de interconexiune despre care se discută de două decenii nu a fost dus la capăt, subliniază publicaţia.
Peste 10.000 de elevi din 120 de licee din toate judeţele României vor fi implicaţi în campania „O oră de istorie pentru Basarabia”, scrie 'Timpul'. Conform organizatorilor, în cadrul campaniei, peste 300 de voluntari vor susţine cursuri de informare asupra trecutului şi prezentului provinciei româneşti Basarabia, dar şi asupra realităţilor românilor de la est de Prut cu scopul de a sesiza necesitatea implicării active a tinerilor în procesul de readucere a Basarabiei acasă.
'Timpul' scrie şi despre povestea clădirii în care s-a făcut Unirea de la 27 martie 1918. Construită iniţial pentru a fi sediul Liceului nr. 3 de băieţi 'Alexandru Donici' în anii 1902-1905, clădirea de pe strada Alexei Mateevici 111 urma să aibă o însemnătate istorică de nepreţuit. Într-una din sălile imobilului, la 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat Actul Unirii.