Criza economică şi recesiunea au provocat în Italia semnificative pagube economice şi sociale (presa italiană)

(photos.com)

Grava criză economică din ultimii şase ani şi profunda recesiune din ultimii doi ani au provocat în Italia numeroase pagube materiale şi sociale, care pot fi comparate cu 'o perioadă de război', informează vineri presa din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, în pofida optimismului afişat în ultimele zile ale anului în curs de premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga) continuă să declare că 'sunt concrete' perspectivele de creştere economică a ţării în 2014. Adevărul este că marea recesiune din ţară, ce a marcat economia italiană în ultimii doi ani, nu s-a terminat, iar efectele sale devastatoare continuă.

Potrivit unui raport difuzat joi la Roma de Centrul de studii al Asociaţiei antreprenorilor italieni (Confindustria) - comentat joi şi de liderul acestei asociaţii, Giorgio Squinzi - legea bugetului de stat aprobată de executivul italian pe anul 2014 'este o lege slabă, din cauza lipsei de resurse financiare' şi nu va putea modifica în mod semnificativ realitatea economică a ţării, care 'este dramatică' şi care a cauzat pagube 'comparabile cu o perioadă de război', notează principalul cotidian roman.

Publicaţia Corriere della Sera din Milano relevă faptul că, din cauza condiţiilor sale economice 'dramatice', Italia a devenit 'mai fragilă şi din punct de vedere social'.

În întreaga Peninsulă, persoanele care duc lipsa unui loc de muncă, în mod total sau parţial, sunt 7,3 milioane, număr dublu faţă de anul 2007, când s-a declanşat criza economică. De asemenea, numărul italienilor care trăiesc în condiţii de sărăcie 's-a dublat în ultimii şase ani', ajungând la peste 4,8 milioane, anunţă principalul cotidian milanez.

Începând din anul 2007, cetăţenii italieni au pierdut venituri de peste 200 de miliarde de euro, iar familiile italiene au fost constrânse să îşi reducă consumurile cu circa 5.000 de euro pe an, în medie, pentru fiecare nucleu familial.

De la începutul crizei economice (sfârşitul anului 2007), Italia a pierdut peste 1,8 milioane de locuri de muncă, iar rata şomajului a crescut constant în cursul anului 2013, atingând la sfârşitul anului rata record de 12,5%, semnalează publicaţia amintită.

'Supravieţuirea noastră, ca ţară industrială, reprezintă un element de risc şi nu există nicio altă ţară, în Europa sau în afara Europei, mai afectată decât Italia de actuala criză economică', a afirmat joi Giorgio Squinzi, preşedintele Confindustriei, declaraţie subliniată de Corriere della Sera.

Cotidianul La Stampa din Torino precizează că, potrivit Confindustriei, situaţia Produsului Intern Brut italian (PIB) va rămâne negativă, la minus 1,8% la sfârşitul anului în curs, pentru a creşte la plus 0,7% în cursul anului viitor şi la plus 1,2% în 2015.

De asemenea, presiunea fiscală va scădea la 43,9% în 2014, după ce a atins, în 2013, nivelul record de 44,3% din PIB, în timp ce datoria publică (de peste 2.000 de miliarde de euro) a crescut în ultimul an, atingând procentul de 129,8% în raport cu Produsul Intern Brut, aminteşte publicaţia menţionată.

Comentând datele difuzate de Confindustria, publicaţia de stânga L'Unita de la Roma scrie că 'se pare că optimismul lui Enrico Letta nu este justificat'.

Şeful guvernului de la Roma declarase în urmă cu două zile că Italia 'are conturile publice în ordine', iar 'obiectivul de creştere va fi de 1% din PIB în 2014 şi de 2% din PIB în 2015', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe