Merkel reia controlul asupra cârmei europene

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.12.2013

Cancelarul federal german Angela Merkel are din nou mâna pe cârma europeană şi nimeni de la primul summit european din timpul noului său mandat nu trebuie să se îndoiască de aceasta. Pentru binele comun, cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE), în frunte cu preşedinţii şi premierii din zona euro - trebuie să se pregătească să cedeze şi mai mult din suveranitatea lor. Remediul cancelarului federal este unul familiar: va exista mai mult control şi, după cum afirmă Merkel, 'mai multă Europă'.

Mesajul, lansat de la Bundestag de la prima oră, ar putea pica la ţanc, comentează cotidianul francez Le Figaro. Cu a sa nouă uniune bancară, UE a reuşit ceea ce comisarul european pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier a salutat ca pe un adevărat 'salt federal'. Cancelarul federal german 'ambreiază' şi fixează obiectivul: o schimbare a Tratatului de la Lisabona, în scopul unei supravegheri crescute a politicilor şi reformelor naţionale. Angela Merkel recunoaşte că acest lucru 'va fi dificil', dar mai are în faţa patru ani.

La Bruxelles, Angela Merkel, surâzătoare, a ales să apară în compania preşedintelui francez Francois Hollande. Însă nici preşedintele francez, nici premierul italian Enrico Letta, nici cel spaniol Mariano Rajoy nu par a fi foarte dispuşi să meargă până la capăt.

În urmă cu patru ani, în plină turbulenţă a zonei euro, era fără îndoială nevoie de mâna fermă a Angelei Merkel pentru a ţine piept. Însă, odată cu acalmia pieţelor şi ieşirea din recesiune, tensiunea financiară s-a reinstalat. Persistenţa şomajului reduce de asemenea toleranţa opiniei publice în ceea ce priveşte consemnările de austeritate venite dinspre Bruxelles. Nu în ultimul rând, 'mai multă Europă' nu face parte din discursurile pe care partidele tradiţionale vor să le audă, în cele cinci luni înainte de alegeri care riscă să deschidă uşa pentru toate populismele posibile. Exceptând Germania, desigur.

Discursul cancelarului federal nu s-a schimbat, el este cel al partenerilor care se îndepărtează. Decalajul, în creştere, nu este miza unui summit consacrat formal problemelor de apărare, însă acesta urma să se concretizeze joi seara într-un dosar pe care Angela Merkel îl promovează de doi ani: 'aranjamentele contractuale', convenţia că fiecare capitală a euro se va consulta cu UE înainte de a iniţia reforme cu bătaie lungă, obţinând, în schimb, un sprijin financiar european.

Pentru Germania, aceasta ar însemna un nivel de control în plus: ţările recalcitrante - între care şi Franţa, desigur, subliniază Le Figaro - vor fi obligate să se reformeze în profunzime şi pe termen lung, fără ca totul să fie dat peste cap de la prima inversare a majorităţii. Câmpul de aplicaţie pleacă de la piaţa muncii şi ajunge la serviciile publice, de la inovaţie la învăţământ.

Potrivit Le Figaro, Franţa şi ţările din sud văd în aceasta şi un bun mijloc de a duce Berlinul spre mai multă 'solidaritate' financiară cu restul Europei.

Mai rămâne să fie fixate regulile jocului, obiectiv care se îndepărtează de fiecare dată când un summit abordează această problemă. De la începutul lui 2012, în albia pactului bugetar convenit cu sprijinul fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, Angela Merkel vorbea de o adevărată reformă, însoţită de un scadenţar care ar fi putut fi adus în faţa Curţii Europene de Justiţie în caz de derivă.

Din summit în summit şi ca urmare a eclipsării electorale a cancelarului federal, acest pact de oţel s-a şubrezit considerabil, constată cotidianul francez. Europa nu mai vorbeşte despre contract, ci de un simplu 'parteneriat'. În ceea ce priveşte Franţa, ea insistă că proiectul nu este încă unul perfectat. În toiul dezbaterilor, un responsabil european a adăugat: 'A trecut vremea unei abordări punitive într-o guvernare comună. Reformele, mai ales dacă sunt dificile, trec întâi de consimţământul guvernelor naţionale şi al parlamentelor lor'.

Se pare însă că Angela Merkel nu pare convinsă încă. După a treia sa învestire în funcţia de cancelar, ea vorbeşte din nou despre 'angajamente constrângătoare'. Anturajul său adaugă că UE nu va aloca un cent dacă aceste angajamente nu vor fi solide juridic. Decizia a fost amânată pentru iunie 2014, după alegerile europene. Însă ora adevărului se apropie, conchide Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor