Criza din Spania: şomerii emigrează în Norvegia

În Andaluzia, un pensionar norvegian a decis să-i ajute pe şomerii spanioli care vor să emigreze dându-le lecţii de norvegiană. După patru săptămâni de cursuri, ei se vor descurca în această limbă şi vor putea să-şi caute de lucru în Norvegia, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de luni.
(photos.com)
Epoch Times România
10.07.2012

În Andaluzia, un pensionar norvegian a decis să-i ajute pe şomerii spanioli care vor să emigreze dându-le lecţii de norvegiană. După patru săptămâni de cursuri, ei se vor descurca în această limbă şi vor putea să-şi caute de lucru în Norvegia, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de luni.

Cursurile de norvegiană au fost iniţate în luna octombrie, anul trecut, la San Pedro de Alcantara, la periferia oraşului Marbella (Andaluzia). Este o clasă pentru un număr limitat de elevi, 25, destinată numai celor care sunt în şomaj de multă vreme. Provincia Malaga din Andaluzia a fost grav afectată de criză. Cursurile sunt gratuite şi aici vin oameni din întreaga Spanie, de la muncitori la secretare. Durata cursurilor este de 30 de ore, iar ele sunt predate de Lasse Mejlćnder, un norvegian de 71 de ani, care s-a hotărât să-şi ocupe timpul ajutându-i pe cei care suferă din cauza crizei.

'Am spus din 2008 că şomajul va exploda în Spania. Actuala situaţie mă întristează. În ţara mea sunt 150.000 de locuri de muncă disponibile. Se recrutează în toate sectoarele: se construiesc drumuri, se fac forări petroliere, se produce somon. Este nevoie de mână de lucru calificată', spune acesta.

Alfredo Escobar, 29 de ani, unul din elevii care învaţă norvegiana, are pe masă dicţionare, fişe de gramatică, mai multe ghiduri turistice despre Norvegia. Vine la aceste cursuri intensive de trei ori pe săptămână. Vrea să emigreze în nord, sperând să-şi găsească un loc de muncă. 'În Norvegia, sunt multe oportunităţi, explică Alfredo Escobar. Aici, în Spania, caut de 16 luni un loc de muncă, un post de şofer care face şi livrări, dar în zadar. Din cauza crizei, întreprinderile nu mai angajează'.

Cursul cuprinde şi informaţii despre istoria, economia, populaţia Norvegiei, unde se află 18.000 de resortisanţi spanioli. 'Le predau noţiuni elementare, zilele săptămânii, lunile, cifrele; învaţă să completeze formulare administrative sau să redacteze un CV în norvegiană. Înainte de a pleca, trebuie să stăpânească bine elementele fundamentale ale limbii. Cum s-ar descurca la casa unui supermarket sau la volanul unui autobuz dacă nu ştiu limba?', precizează Lasse Mejlćnder.

Cursurile se desfăşoară într-o sală din sediul filialei locale a Partidului Socialist spaniol. Elevii sunt foarte studioşi. În cele patru săptămâni, ei trebuie să înveţe să se descurce şi la scris şi la oral. Se poartă ca nişte elevi de şcoală generală, ridică mâna când vor să răspundă, iau notiţe, ies în faţa clasei să spună lecţia.

'Nu m-am mai dus la şcoală de când aveam 14 ani. Este greu să te apuci din nou, dar nu am altă alegere. Este singura mea speranţă să scap de aici', spune unul din elevi, Francisco Castillo, 53 de ani, fost şef de şantier. Nu mai are de muncă de trei ani şi vede în Norvegia un nou Eldorado. 'Să lucrez acolo e ca şi cum aş câştiga la loterie, spune acesta. Salariile sunt de două ori mai mari decât în Spania, este de lucru în construcţii şi calitatea vieţii este bună'. Şi partenera lui s-a hotărât să plece de teamă că Spania va ajunge în situaţia Greciei. 'Mulţi tineri spanioli pleacă în afară ca să-şi caute de lucru. Din cauza crizei, situaţia s-a înrăutăţit, deoarece acum chiar şi părinţii sunt obligaţi să-şi părăsească ţara', spune Maria Gonzalez.

La tablă, candidaţii la exil fac exerciţii de pronunţie, fără să ştie că în fundul clasei un bărbat îi urmăreşte cu atenţie. Director al unei societăţi de recrutare din Oslo, Svein Kristoffersen a venit special în Spania ca să facă angajări. 'Norvegia nu are suficientă mână de lucru, din cauza lipsei de formare în anumite profesii, mai ales în construcţii. Trebuie deci să căutăm în afară muncitori calificaţi. Spaniolii sunt recunoscuţi drept buni muncitori', explică acesta.

La sfârşitul cursului, mai mulţi elevi îi vor da un CV şi o scrisoare de motivaţie. Francisco, şeful de şantier, este plin de speranţă. 'Dacă voi fi selectat şi voi avea un contract, plec imediat, spune el. La urma urmei, asta e singura speranţă'. De când au început cursurile, circa zece elevi şi-au încercat norocul în Norvegia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor