Bulgaria se laudă la Bruxelles cu 13 sentinţe în dosare importante

Bulgaria a raportat Bruxellesului 13 sentinţe pronunţate în dosare importante, scrie marţi cotidianul sofiot Capital Daily.
Sediul parlamentului european din Bruxelles. (John Thys / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.07.2012

Bulgaria a raportat Bruxellesului 13 sentinţe pronunţate în dosare importante, scrie marţi cotidianul sofiot Capital Daily.

Comisia Europeană monitorizează cu atenţie 91 dosare penale, considerate importante din punctul de vedere al interesului public. Din acestea, 13 s-au încheiat cu sentinţe în ultimul an. Din aceste 13 sentinţe, 8 sunt de închisoare cu executare, iar restul cu suspendare sau amenzi. Printre cele opt dosare este cel împotriva unui tânăr din oraşul Pernik care a primit 18 ani de închisoare pentru asasinarea unui traficant de droguri. Fostul director al Agenţiei Rutiere, Ivan Vladimirov, a primit 4 ani de închisoare pentru corupţie. Patru persoane care au făcut parte din grupul criminal al aşa-numiţilor 'fraţii Marghini' au primit sentinţe cu executare pentru fapte minore, dar cei doi fraţi, consideraţi lideri ai grupului, au fost achitaţi în dosarul în care fuseseră acuzaţi că se pregăteau să asasineze trei persoane cunoscute. Mai există alte două sentinţe pentru cazuri criminale, iar ultima pentru import ilegal de carne din Grecia.

Sancţiunile impuse în celelalte cinci dosare încheiate sunt de închisoare cu suspendare sau amenzi. Fostul şef al fondului de agricultură Asen Drumev, acuzat de fraude cu fonduri europene, a fost condamnat la doi ani şi jumătate cu suspendare. În lista celor condamnaţi în dosare importante intră şi un campion mondial la patinajul artistic care a primit 2,5 ani cu suspendare pentru că a provocat un accident grav de circulaţie în care şi-a pierdut viaţa un tânăr.

Comisia Europeană va prezenta în următoarele zile rapoartele anuale pentru Bulgaria şi România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Concluziile din raportul pentru Bulgaria se vor baza şi pe aceste 91 dosare importante, comentează ziarul.

De la jurnalul Trud aflăm că Germania, Olanda, Franţa, Spania şi Italia vor trimite la Sofia experţi care să verifice activitatea Parchetului în cinci dosare împotriva crimei organizate şi corupţiei la nivel înalt. Ministrul bulgar al justiţiei, Diana Kovaceva, a declarat că această monitorizare se va efectua la iniţiativa Sofiei care a invitat experţii străini. Din cele cinci dosare, două s-au încheiat cu achitarea inculpaţilor, iar alte două nu s-au încheiat încă. Singurul dosar din cele cinci în cadrul căruia au fost pronunţate sentinţe definitive, este cel al lui Plamen Galev şi Anghel Hristov, cunoscuţi sub numele de 'fraţii Galevi', care au primit 7 şi, respectiv, 5 ani de închisoare în cadrul unui proces penal în care erau acuzaţi de participare la reţele de crimă organizată, şantaj şi provocare de vătămări corporale. 'Fraţii Galevi' au reuşit însă să evadeze înainte ca poliţiştii să ajungă la locuinţa lor ca să-i ducă la închisoare. De mai bine de două luni cei doi sunt daţi în urmărire internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor