Criterii dure de integritate pentru viitorii candidaţi PNL

Liberalii au adoptat vineri, în cadrul Consiliului Naţional al partidului, criterii clare de selecţie a candidaţilor la alegerile de anul viitor.
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.12.2015

Criteriile de integritate şi transparenţă pe care trebuie să le îndeplinească viitorii candidaţi liberali sunt, potrivit şefei PNL, Alina Gorghiu, o dovadă de normalitate.

Şefa PNL admite că, în urma adoptării acestor criterii, se vor înregista anumite pierderi din rândul membrilor formaţiunii politice.

"Nu s-a făcut acest calcul pentru că nu au fost desemnaţi toţi candidaţii la nivel judeţean şi atunci candidaturile la nivel judeţean trebuie să fie finalizate, trebuie aplicată această formulă a criteriilor de integritate şi abia apoi, dar vor fi anumite pierderi", a declarat Alina Gorgiu, citată de Agerpres.

Astfel, candidaţii PNL nu trebuie să fi fost colaboratori ai aparatului represiv de Securitate, ofiţeri acoperiţi, sau să fi deţinut funcţii în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român.

Ei nu trebuie să fi fost nici traseişti, nici declaraţi, în mod definitiv, incompatibili sau în conflict de interese. Mai mult, viitorii candidaţi PNL nu trebuie să îşi fi angajat soţul, soţia, rude sau afini de gradul I în cadrul instituţiilor publice pe care le-au condus sau le conduc.

Totodată, aceştia nu trebuie să fie parte în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia, de asemenea, să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin hotărâri definitive în declaraţia de avere sau de interese.

Candidaţii PNL nu trebuie să fi făcut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, să nu înregistreze datorii la bugetul local mai vechi de un an, în calitate de persoane fizice, să nu fi fost dovediţi prin hotărâri judecătoreşti definitive că au obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.

Şi relaţia candidaţilor cu Justiţia este extrem de importantă. Aceştia nu trebuie să fi fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie, pentru infracţiuni comise cu violenţă sau pentru alte infracţiuni cu intenţie, să nu fi început împotriva lor urmărirea penală pentru luare de mită sau dare de mită, să nu fi fost trimişi în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie şi să nu se afle într-o măsură preventivă, respectiv arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor