Unul dintre cei mai bogaţi israelieni, urmărit penal în dosarul lui Truică. Stenograme DNA

Miliardarul israelian Benjamin "Beny" Steinmetz este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale care îl are în centrul său pe controversatul om de afaceri Remus Truică.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Benjamin Steinmetz, al şaselea cel mai bogat cetăţean israelian, cu o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari, ar fi făcut parte din faimosul grup infracţional condus de Remus Truică, din care mai fac parte Tal Silberstein, Shimon Shevez, Dan Andronic, Marius Marcovici, Lucian Mateescu şi avocatul Robert Roşu.

Miliardarul israelian este, de asemenea, acţionar la Gabriel Resources, companie canadiană ce deţine o participaţie în proiectul de exploatare a aurului din Munţii Apuseni, de la Roşia Montană.

Tal Silberstein a fost consultant pentru Adrian Năstase şi consilierul lui Călin Popescu Tăriceanu pe vremea când acesta era premier, în timp ce Shimon Shevez a fost şef al cabinetului premierului israelian Yizhak Rabin şi ulterior consilier al lui Tăriceanu. Tot pe Tăriceanu l-a consiliat şi Marius Marcovici. Dan Andronic este patronul EVZ, în timp ce Lucian Mateescu este directorul firmei Impact.

Procurorii DNA îi acuză pe inculpaţi că au reuşit să obţină retrocedarea ilegală în natură a Fermei Regale Băneasa, producând bugetului de stat un prejudiciu de peste 135 milioane de euro.

Potrivit Hotnews.ro, mecanismul presupusei fraude era următorul, aşa cum a fost descris de DNA: Paul Lambrino (nepotul Regelui Carol al doilea) a pretins ilegal că are de primit de la stat Ferma Băneasa şi a apelat la Remus Truică pentru a-şi rezolva problema. Truică, alături de co-inculpaţi, ar fi mituit conducerea unui institut de cercetare care deţinea terenul Fermei Băneasa să accepte retrocedarea, contra unei excursii pentru patru persoane în străinătate.

Convorbirea dintre Remus Truică şi Benny Steinmetz

Benjamin Steinmetz: Şi eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?

Remus Truică: Deci, după cum deja ştii, prietenul lui TAL nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt..., care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut şi voi merge eu împreună cu prinţul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă.

Benjamin Steinmetz: …ce se va întâmpla atunci?

Remus Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.

Benjamin Steinmetz: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?

Remus Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.

Un membru grup infracţional …: Deci lipseşte doar o semnătură?

Remus Truică: Exact, doar una.

Un membru grup …. Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?

Remus Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (râde).

Un membru grup …. Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?

Remus Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru.