Cristian Mungiu a luat două premii la Cannes pentru cel mai bun scenariu şi cea mai bună interpretare feminină

Ultimul film semnat de regizorul român Cristian Mungiu, “După dealuri”, a primit atât critici, cât şi aplauze, la prezentarea sa la Festivalul de Film de la Cannes, precum şi în presa europeană.
Cristian Mungiu. (ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / GettyImages)
L.M.
27.05.2012

Ultimul film semnat de regizorul român Cristian Mungiu, “După dealuri”, a primit atât critici, cât şi aplauze, la prezentarea sa la Festivalul de Film de la Cannes, precum şi în presa europeană.

Catalogat de presa de specialitate şi ca un favorit la un al doilea Palme d'Or, filmul a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, duminică, la Cannes

“Regizorul român Cristian Mungiu ne-a prezentat un portret strălucitor şi intimidant al fricii şi absurdităţii din inima Europei”, scrie publicaţia britanică The Guardian.

Precum şi alte publicaţii din presa străină, britanicii menţionează că cele două ore şi jumătate pe care se întinde pelicula sunt puţin cam mult, însă subliniază că tragi-comedia lui Mungiu a captivat publicul. “Oferindu-i ficţiune unui caz real, Mungiu foloseşte un limbaj dramatic autentic şi, cu camera statică, portretizează intim relaţia dintre femei”, citează The Guardian într-un material în care munca românului este asemuită operelor regizorului danez Lars von Trier.

Filmul "După dealuri/ Beyond the Hills" spune povestea a doua fete, Alina şi Voichiţa, care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

“După dealuri” este văzut drept un film cu un mesaj care deranjează, o viziune asupra modului în care oamenii îşi construiesc identităţile şi simt nevoia să justifice alegerile pe care le fac. Cele două personaje principale, fata drăguţă cu chip oval, Voichiţa, şi neîmblânzita Alina, se confruntă cu două destine potrivnice.

“După dealuri este un film misterios şi plin de agonie – primul din cadrul festivalului din acest an capabil să dea naştere controverselor”, încheie cronica semnată de publicaţia britanică.

Din distribuţia filmului lui Mungiu fac parte Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă.

Cristian Mungiu este deţinătorul unui premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", primit în 2007.

Mungiu s-a remarcat cu filmul "Occident", în 2002, iar după primirea distincţiei de pe Croazetă, el a produs şi a participat la realizarea filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" ( I - "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" şi II: "Dragoste în timpul liber") în 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor