Cristian Diaconescu îi cere lui Ponta să publice lista nominală cu persoanele aflate în străinătate
Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu i-a cerut premierului Victor Ponta să nu mai dea lecţii de drept în public şi i-a solicitat să publice lista nominală cu persoanele aflate în străinătate şi pe care doreşte să le excludă ”abuziv” din listele electorale permanente.
”Îi fac solicitare publică lui Victor Ponta de a prezenta lista nominală cu persoanele aflate în afara ţării şi pe care doreşte să le excludă abuziv din listele electorale permanente. În caz contrar, mă văd obligat să demonstrez public faptul că demersul Guvernului României reprezintă un atentat la democraţie. În procesul de validare a Referendumului Naţional din data de 22 Noiembrie 2009, Curtea Constituţională a României, prin Hotărârea 37/ 26 noiembrie 2009, a luat în considerare următoarele date referitoare la numărul de cetăţeni cu drept de vot înscrişi pe listele electorale permanente: 18.293.277 persoane înscrise pe listele permanente, ceea ce reprezintă 100% din numărul de cetăţeni cu drept de vot”, scrie Cristian Diaconescu pe blog, adăugând că ”orice altă argumentaţie a primului ministru ori a altui oficial al cabinetului poate reprezenta o încercare deliberată (calificată) de inducere în eroare a judecătorilor Curţii Constituţionale şi a opiniei publice”.
”M-a deranjat de exemplu, ca un jurist, dl Diaconescu ori nu înţelege, ori vrea să vă păcălească pe dumneavoastră, vorbea de scoaterea de pe listele electorale permanente a cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate. Îl informez pe dl Diaconescu că în 2009, este adevărat, era pesedist cu noi si probabil nu îşi aminteşte, dar Guvernul Boc a dat Ordonanţă prin care a scos de pe liste cetăţenii cu domiciliul în străinătate, deci acum dl Diaconescu dacă vrea ceva poate să-l dea pe dl Boc în judecată”, a declarat luni premierul Victor Ponta.
În replică, fostul ministru de externe îi reaminteşte lui Victor Ponta că în 2009 făceau parte din acelaşi guvern, iar Hotărârea 37/ 26 noiembrie 2009 se referă la organizarea colegiilor din străinătate pe exerciţiul alegerilor parlamentare şi nu la organizarea referendumului. ”Este oarecum dubios cum nu îşi aduce aminte exact conţinutul hotărârii”, comentează Cristian Diaconescu.
Totodată, Diaconescu îi cere premierului ”să facă un efort şi să se abţină de la a da lecţii de drept….cel puţin în public. Aceasta îl poate ajuta substanţial pe viitor”.
Duminică, Diaconescu a avut o altă postare pe blog în care vorbeşte despre "tragedia" unei naţiuni dezbinate de ură.
"Astăzi, naţiunea română se găseşte în cea mai deplorabila situaţie în care s-a găsit de la unirea principatelor şi până în zilele noastre. Ceea ce ne-a unit cândva, astăzi nu mai există. Cei care trebuiau să ne unească, astazi ne împart în fel şi chip. Cei care trebuiau să ne ducă în lume, laolaltă, astăzi ne vând pe bucăţi. Astăzi suntem demni de a fi pe liste, sau nedemni. Astăzi suntem dintre cei 7,5 milioane sau dintre cei 11 milioane. Astăzi suntem cetăţeni viabili care votează sau nişte scursuri care îi încurcă pe cei ce îşi doresc puterea. Astăzi suntem din USL sau nesemnificativi. Astăzi suntem cu ei sau nu mai suntem deloc. Astăzi suntem praf şi pulbere. (....) Românii pe care românii îi urăsc în aşa hal şi în aşa formă, nu le vor mai fi fraţi niciodată. Din păcate, cei care împrăştie otrava aceasta de ură, sunt prea mici şi prea nerelevanţi şi mult prea nenorociţi pentru a răspunde pe măsură pentru crima comisă", a susţinut Diaconescu.