Cristian Diaconescu: Primul pas pentru refacerea imaginii ţării este să recunoaştem că avem o problemă

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a precizat joi că primul pas pentru refacerea imaginii României pe plan internaţional este să acceptăm că există o problemă de credibilitate, el afirmând totodată că prezenţa prim-ministrului la şedinţa CSAT este cât se poate de "normală".
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (presidency.ro)
Epoch Times România
27.09.2012

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a precizat joi că primul pas pentru refacerea imaginii României pe plan internaţional este să acceptăm că există o problemă de credibilitate. Totodată, el a afirmat că prezenţa prim-ministrului la şedinţa CSAT este cât se poate de "normală".

Consilierul prezidenţial a răspuns la întrebat privind participarea de joi a premierului la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT): "Nu este nimic extraordinar din acest punct de vedere şi nu cred că domnul prim-ministru participă la această şedinţă decât din perspectiva de a se implica într-un dialog normal, instituţional, în ceea ce priveşte temele de securitate, siguranţă naţională, fundamentale pentru România şi pentru români. Nu cred că cineva face o favoare din acest punct de vedere, este numai o respectare a unei obligaţii instituţionale, care revine primului-ministru, ca de altfel tuturor celor care conform legii sunt membri ai CSAT".

România are probleme de credibilitate şi de predictibilitate

Potrivit lui Cristian Diaconescu, pentru refacerea imaginii ţării trebuie, în primul rând, să fie conştientizat faptul că într-adevăr există probleme de credibilitate şi de predictibilitate în legătură cu România.

"Or, aceste probleme trebuie conştientizate, pentru a face demersurile necesare în scopul înlăturării lor. De ce acest lucru? Pentru ca aceste probleme de credibilitate se reflectă direct şi imediat în capacitatea României de a participa la decizii la nivel european, în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor în România şi încrederea investitorilor străini şi nici pe departe în ultimul rând, în demnitatea cu care românii sunt primiţi în străinătate, şansa lor de a obţine un loc de muncă, ca şi cetăţeni europeni şi, evident, evitarea unor situaţii neplăcute, când români, copiii lor sunt umiliţi, pornind de la un raţionament absolut ticălos, dar care din păcate există şi trebuie să-l privim în faţă, şi anume că un român n-ar fi un cetăţean european egal, tocmai pentru că provine din România. Este o chestiune care trebuie să atragă răspunderea la cel mai înalt nivel al diriguitorilor statului român şi, evident, cu cât mai devreme se adoptă o variantă de comportament, de mandat internaţional, este cu atât mai bine, pentru că acest exerciţiu de recredibilizare, adică de diplomaţie publică este unul îndelungat şi presupune eforturi succesive din partea mai multor politicieni care se află la putere eminamente pe perioade mai scurte de timp", a subliniat consilierul prezidenţial.

Întrebat cum pot ajunge Traian Băsescu şi Victor Ponta la o strategie comună, Cristian Diaconescu a declarat că: "Dacă vom coborî în derizoriul luptei interne româneşti, aşa cum arată ea, tot ceea ce înseamnă valori, tot ceea ce înseamnă standarde şi mai ales tot ceea ce înseamnă răspunsuri din partea României în dialogul internaţional şi european în special, atunci vom rata această şansă".

Prima întâlnire dintre Băsescu şi Ponta

Prim-ministrul Ponta ia parte joi la reuniunea CSAT, convocată de către preşedintele Traian Băsescu, aceasta fiind prima lor întâlnire după referendumul de demitere al preşedintelui.

Şedinţa CSAT are pe agendă, printre altele, strategia pentru refacerea credibilităţii României, starea Armatei României, demersurile întreprinse pentru iniţierea programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene şi privatizarea CFR Marfă.

Preşedintele României are şi funcţia de preşedinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca şedinţe ale Consiliului.

Premierul este vicepreşedinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numărându-se şi ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Justiţiei, ministrul Finanţelor, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ministrul Finanţelor, directorii SIE şi SRI, şeful Statului Major General al Armatei şi consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor