Cazul românului decedat în Italia. Raeţchi cere intervenţie diplomatică - nu suntem cetăţeni second-hand
alte articole
Ambasada României din Italia trebuie să se implice în cazul despăgubirilor primite de familia românului decedat în Italia, reduse cu o treime de către o decizie a instanţei pentru că nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Italia, a solicitat joi, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raeţchi.
"Decizia Curţii de Apel din Milano de a reduce cu o treime valoarea daunelor destinate familiei unui român decedat într-un accident rutier, argumentând ca nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Italia, este profund discriminatorie şi ofensatoare. Hotărârea încalcă principiile pe baza cărora s-a constituit Uniunea Europeană şi deschide calea altor precedente periculoase. Nu în ultimul rând, mă face să mă întreb dacă instanţa ar fi procedat în mod diferit dacă despăgubirile nu ar fi fost destinate familiei unui român?", a precizat Ovidiu Raeţchi.
Într-o astfel de situaţie, deputatul consideră că se impune şi o intervenţie politică şi diplomatică pentru a da un semnal statului italian, dar şi pentru comunitatea română numeroasă din Italia.
"Deşi potrivit informaţiilor furnizate de presă decizia va fi contestată la Curtea de Casaţie, consider că este necesară inclusiv o reacţie politică şi diplomatică, pentru a da un semnal că românii nu acceptă să fie trataţi ca cetăţeni second-hand. În plus, consider că este necesar ca Ambasada României din Italia să intervină în acest caz pentru a reprezenta şi apăra interesele familiei românului decedat, dar şi pentru că prin această intervenţie, comunităţii române din Italia i s-ar demonstra că nu este ignorată", a subliniat Ovidiu Raeţchi.
Potrivit unor date, peste 1 milion de români trăiesc şi muncesc în Italia, plătesc taxe şi impozite statului italian, contribuie la economia italiană şi este inacceptabil să nu fie trataţi cu respect.
"O reacţie diplomatică se impune pentru că de prea multe ori românii au căzut victime ale discriminării şi au fost trataţi într-un mod nepermis doar pentru că sunt imigranţi, tratament care nu respectă în mod voit principiile de bază ale construcţiei europene", a concluzionat politicianul.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.