Crin Antonescu: vorbele frumoase s-au spus în 22 de ani, acum este vremea faptelor
"Vorbele frumoase s-au spus în 22 de ani, acum este vremea faptelor", a declarat joi, în cadrul unei întrevederi cu premierul Iurie Leancă, preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, care se află într-o vizită la Chişinău.
Potrivit serviciului de presă al guvernului, oficialii au discutat despre proiectele energetice, cele din transport şi educaţie, despre avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene şi au făcut un schimb de opinii privind evoluţiile regionale. "Am fost şi rămânem un susţinător fidel al parcursului european al Republicii Moldova. Suntem convinşi că viteza de deplasare a Republicii Moldova către Uniunea Europeană şi a UE către Republica Moldova ar trebui să fie cât mai mare", a spus Crin Antonescu, felicitând guvernul cu ocazia parafării Acordului de Asociere cu UE. Oficialul român a subliniat că în ţara sa există consens politic la toate nivelurile pentru a sprijini eforturile de asociere şi integrare europeană ale Republicii Moldova.
Potrivit prim-ministrului Iurie Leancă, "cursul european este unicul care poate să ne ajute să ne mobilizăm să avem o ţară funcţională". "Apreciem rolul parlamentului, guvernului şi preşedinţiei de la Bucureşti în agenda europeană a Republicii Moldova şi mizăm pe sprijin începând de la preluarea actelor europene traduse şi terminând cu proiectele demarate pe care vrem să le finalizăm", a spus premierul.
Părţile au convenit să dezvolte intens mai multe proiecte economice şi au menţionat necesitatea unui calendar post-Vilnius, astfel încât Parlamentul European şi Consiliul UE să acţioneze cât mai rapid în vederea ridicării vizelor pentru cetăţenii moldoveni, iar Acordul de Asociere să fie semnat.
Tot joi, Crin Antonescu a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în cadrul căreia a precizat că "voinţa politică a conducerii de la Chişinău de a se ralia la valorile Uniunii Europene va găsi întotdeauna sprijin din partea autorităţilor şi opiniei publice din România". "După summitul de la Vilnius este important să se facă paşii următori, care vor apropia Republica Moldova de spaţiul comunitar, iar cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize în UE", a declarat Crin Antonescu.
Nicolae Timofti a declarat că "relaţiile noastre bilaterale şi pe dimensiune europeană sunt determinate de voinţa cetăţenilor de a se apropia şi de a colabora pe plan instituţional şi personal". În cadrul unei întrevederi dintre Crin Antonescu şi ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a fost abordat subiectul colaborării în domeniul educaţiei a Republicii Moldova cu România.
Maia Sandu a mulţumit pentru suportul continuu şi consecvent al României în modernizarea învăţământului din Republica Moldova şi racordarea acestuia la standardele europene. În cadrul vizitei partea română a transmis o donaţie de calculatoare pentru cinci instituţii de învăţămînt cu predare în grafia latină din stânga Nistrului, din subordinea Ministerului Educaţiei. Donaţia constă în oferirea a 25 de computere, câte cinci pentru liceele "Evrika" din Rîbniţa; "Alexandru cel Bun" din Tighina, "Mihai Eminescu" din Dubăsari şi gimnaziilor din Corjova şi Roghi.