Crin Antonescu susţine modificarea legislaţiei astfel încât crimele comunismului să fie imprescriptibile

Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
07.08.2013

Solidar cu "linia partidului" pe care merge şi postul Antena3, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi seara, în cadrul unei emisiuni TV, că susţine modificarea legislaţiei astfel încât crimele comunismului să fie considerate imprescriptibile.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a făcut cunoscută lista torţionarilor din epoca comunistă. Gândul scrie, în ediţia online, că a identificat 35 de comandanţi de penitenciare care în perioada 1947-1965 se aflau la conducerea temniţelor comuniste unde au fost încarceraţi liderii PNT şi PNL epuraţi de regimul comunist.

Cei care au fost închişi în temniţele comuniste din România au trăit în condiţii inumane, ajungând adesea pe cele mai joase trepte ale existenţei. În aceste locuri aveau loc fapte de nedescris, îndreptate adesea împotriva celor care aveau curajul să spună lucrurilor pe nume.

În contextul cazului torţionarului Alexandru Vişinescu, Crin Antonescu a fost întrebat dacă formaţiunea care o conduce susţine o eventuală modificare a legislaţiei în vigoare, astfel încât crimele comunismului să fie definite în mod clar şi să fie considerate crime împotriva umanităţii, imprescriptibile, indiferent când au fost comise acestea.

"Categoric susţin aceste lucruri. (...) Am discutat cu Andrei Muraru, directorul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), acolo este o echipă de oameni tineri, capabili şi categoric calificaţi, fac o treabă foarte bună şi tot ceea ce putem face în sprijinul lor vom face. Eu personal sunt întru totul de acord", a declarat Crin Antonescu la Realitatea TV.

Cazul torţionarului Alexandru Vişinescu

Alexandru Vişinescu este primul torţionar pe numele căruia a fost depusă o plângere penală pentru omor deosebit de grav.

Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pare acum un bătrânel cumsecade, care locuieşte într-un bloc din centrul Capitalei. Acesta a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturaţi şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare. El este responsabil de moartea mai multor dizidenţi politici, în special elita politică a PNŢ.

La 21 de ani, Vişinescu a fost unul dintre cei care au tras în mareşalul Ion Antonescu. Această informaţie apare într-o carte publicată de Cicerone Ioniţoiu, deţinut politic şi autor al unor lucrări de referinţă în domeniul represiunii comuniste.

Documentele de arhivă şi cele memorialistice îl portretizează pe Alexandru Vişinescu drept un ins „extrem de sever şi complet lipsit de omenie faţă de arestate”, care avea „plăcerea de a insulta şi a teroriza, prin percheziţii şi interogatorii interminabile, pe deţinutele [de la Mislea şi] cărora le adresa toate epitetele posibile”.

De la penitenciarul de femei, Vişinescu a fost avansat la penitenciarul Râmnicu Sărat devenind comandant în anul 1956 . Această închisoare era o adevărată maşinărie de tortură a deţinuţilor politici. La Râmnicu Sărat şi-a găsit sfârşitul şi marele disident politic Ion Mihalache.

Pe parcursul celor şapte ani cât a fost la conducerea penitenciarului, el a instaurat un regim de tortură şi teroare.

Cazul maiorului de securitate Marin Pârvulescu

Tribunalul Militar Bucureşti (TMB), va judeca miercuri dosarul uciderii disidentului Gheorghe Ursu, un asasinat politic care nu a fost elucidat de 23 de ani.

Judecătorii TMB au invocat prescrierea faptelor pentru unul dintre presupuşii făptuitori, Marin Pârvulescu, fără să ia în considerare faptul că omorul unei persoane pentru convingerile sale politice este de fapt o faptă imprescriptibilă. La vremea respectivă Pârvulescu era maior de securitate.

Ceilalţi făptuitori direcţi au fost condamnaţi şi scăpaţi de închisoare după un an sau doi. Însă, principalul vinovat pentru moartea lui Gheorghe Ursu este fostul său anchetator Marin Pârvulescu, potrivit declaraţiilor din dosar.

Faptele imputate lui Marin Pârvulescu - tortură pe motive politice - intră sub incidenţa Codului Penal (infracţiuni contra păcii şi omenirii) şi a Convenţiei ONU asupra imprescriptibilităţii crimelor împotriva umanităţii. Cu toate acestea este singurul care nici până azi nu a fost cercetat de procurori, fiind beneficiarul a numeroase rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale.

Adevăraţii vinovaţi de crimă, Partidul Comunist Român şi Securitatea Statului, nu au fost niciodată incriminaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor