Crin Antonescu afirmă că votul uninominal garantează majorităţi puternice de care România are nevoie

Copreşedintele Uniunii Social Liberale (USL), Crin Antonescu, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că proiectul legii electorale ce vizează votul uninominal pur va garanta majorităţi puternice de care România are nevoie, dar că nu se va ajunge la un partid unic aşa cum se vehiculează.
Crin Antonescu (www.pnl.ro)
Epoch Times România
18.05.2012

Copreşedintele Uniunii Social Liberale (USL), Crin Antonescu, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că proiectul legii electorale ce vizează votul uninominal pur va garanta majorităţi puternice de care România are nevoie, dar că nu se va ajunge la un partid unic aşa cum se vehiculează.

 

"Eu am iniţiat-o în această formă. Îmi place foarte tare şi nu înţeleg de ce nu le mai place celor din PDL. Nu înţeleg de ce preşedintele Traian Băsescu nu iese ca-n vremurile bune, cum ieşea cucu din ceas, adică periodic, să-i îndemne să voteze o asemenea formulă pentru că, nu-i aşa, uninominalul a fost dragostea noastră şi a fost dragostea lor. Povestea pe care o spun unii cum că vom avea partid unic este absurdă pentru că şi dacă USL va câştiga 80%, 90% din mandate, USL e uniune, nu e un partid. În al doilea rând o asemenea formulă garantează majorităţi puternice, majorităţi solide şi România are nevoie în perioada următoare de majorităţi solide", a arătat Antonescu.

Referitor la temerea senatorului Gyorgy Frunda faţă de posibilitatea concentrării a două treimi din voturile Parlamentului în mâna unui partid mare sau a unei uniuni, prin votul uninominal pur, fapt ce ar permite inclusiv modificarea Constituţiei, Antonescu a subliniat că şi FIDEZS are în Ungaria peste 60% din voturi în Parlament.

"Şi apoi gândiţi-vă până la urmă nu din Ungaria condusă de Victor Orban ne-ar putea veni reproşurile şi învăţămintele în această privinţă. Acolo o formaţiune, FIDEZS are cât are, peste 60% a schimbat şi Constituţia, a naţionalizat, a închis ziare, a făcut ce a vrut şi cred că nu s-a pus în discuţie caracterul democratic al statului maghiar membru al UE", a arătat Crin Antonescu.

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat recent că este logic că acolo unde există vot uninominal pur nu există prag electoral, însă acest lucru poate crea probleme în funcţionarea democratică a Parlamentului.

Frunda a susţinut că o concentrare a puterii în mâna unei coaliţii nu este ceva sănătos pentru democraţie şi că "nu e bine într-un stat democratic ca un singur partid sau uniune să poată modifica Constituţia, acolo e nevoie de dialog politic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor