Antonescu: După părerea mea, cu anumite excepţii, premierul ar trebui să meargă la Consiliul European

Epoch Times România
11.05.2012

Liderul PNL, Crin Antonescu, copreşedinte al USL, a afirmat vineri că, exceptând anumite situaţii, premierul este cel care ar trebui să reprezinte România la Consiliul European, şi nu preşedintele.

 

"După părerea mea, cu anumite excepţii - de regulă, cum se spune -, premierul. Nu o spun pentru că nu mi-e simpatic actualul preşedinte sau pentru că sunt coleg politic cu actualul premier. Dacă vă veţi uita la ce se întâmplă în Europa, la Consiliul European participă toţi prim-miniştrii plus preşedintele Franţei. Preşedintele Franţei participă, însă, pentru că în Constituţia franceză practic preşedintele este un fel de cap al Executivului. Acolo se discută lucruri, de regulă, care pot fi rezolvate sau sunt abordate cu mijloacele guvernamentale şi atunci este normal să fie premierul", a declarat Antonescu, întrebat cine crede că ar trebui să reprezinte România la Consiliul European, preşedintele sau premierul.

Crin Antonescu a participat, vineri, la lansarea candidaturii liberalului Rareş Mănescu la funcţia de primar al sectorului 6.

Premierul Victor Ponta a anunţat joi, la Bruxelles, că va discuta cu preşedintele Traian Băsescu chestiunea participării la Consiliile Europene, precizând însă că nu contestă atribuţiile constituţionale ale preşedintelui României în privinţa politicii externe.

"Ştiu că va fi organizat un Consiliu European extraordinar în 23 mai. Ştiţi foarte bine că există o anumită dispută între preşedinte şi mine, dar nu aş vrea să rezolv această dispută în faţa presei; voi discuta acest lucru cu preşedintele Băsescu. Nu am contestat şi nu voi contesta niciodată atribuţiile constituţionale ale preşedintelui României în privinţa politicii externe, dar în viziunea mea cel puţin, care ştiu că este împărtăşită în Europa, problemele Uniunii Europene deja nu mai sunt probleme de politică externă, ci sunt probleme ale noastre comune. Sper să găsim o soluţie bună pentru România, întrucât un nou conflict pe această temă nu este dorit de nimeni", a afirmat Ponta.

La întoarcerea de la Bruxelles, Ponta a afirmat că are programată săptămâna viitoare o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe teme de politică externă, în care prim-ministrul şi-a făcut o viziune diferită faţă de cea a şefului statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor