Crimeea: Rusia expropriază terenuri deţinute de non-ruşi. Ucrainenii care nu îşi scot paşaport rusesc rămân fără pământ

Metehnele comuniste sunt greu de abandonat
Luptător separtist stă de pază în apropierea unor clădiri distruse pe aeroportul din Doneţk, estul Ucrainei, 1 iunie 2016. (Captură Foto)
Maria Maevschi
25.03.2021

După ce preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care interzice „cetăţenilor străini” să deţină terenuri în Crimeea, cel puţin 500 de terenuri din peninsulă au fost abandonate. Informaţia a fost transmisă de către Comitetul de Stat pentru Înregistrare şi Cadastru al Republicii Crimeea, pentru RBK.

Înaintea semnării de către Putin, a decretului în cauză, „cetăţenii străini” (clasificare ce include ucraineni, după ce Crimeea a fost anexată) din peninsulă deţineau 11,5 mii de terenuri. Conform datelor din registrul Federaţiei Ruse, până la 1 ianuarie 2021, acest număr a scăzut la 11 mii, serviciul nedeţinând date mai recente. Precizăm că "străini" sunt consideraţi cetăţenii din Crimeea care au refuzat să deţină paşaport rusesc.

Potrivit datelor din registrul Federaţiei Ruse, dacă „cetăţenii străini” nu şi-au transferat drepturile de a deţine terenuri în decurs de un an de la data semnării decretului, autorităţile au dreptul să le vândă. Încasările urmează a fi transferate fie fostului proprietar, fie ajung în proprietatea statului sau a municipiului, fostul proprietar fiind compensat cu valoarea proprietăţii stabilite de instanţă.

În Ucraina, decretul semnat de Putin a fost criticat. „Decretul [care interzice străinilor să deţină terenuri în Crimeea, n.n.] este nul din punct de vedere juridic şi nu are consecinţe juridice pentru Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Această restricţie constrânge, discriminează şi deposedează ucrainenii din peninsulă de terenuri, lucru care nu va trece neobservat de comunitatea internaţională, a adăugat acesta.

Astfel, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acţiune Externă, decretul care interzice „străinilor” să deţină terenuri în Crimeea este o nouă încercare de „integrare forţată” a peninsulei. Instituţia a ţinut să precizeze că UE nu recunoaşte anexarea Crimeei la Federaţia Rusă.

„Uniunea Europeană nu recunoaşte acest decret şi consideră intrarea sa în vigoare drept o nouă încercare de integrare forţată a peninsulei anexate ilegal la Rusia. ... Totodată, acest decret încalcă dreptul internaţional umanitar, întrucât vine să oblige locuitorii peninsulei să accepte cetăţenia rusă, în caz contrar putând fi privaţi în mod arbitrar de dreptul la proprietate”, a declarat Serviciului European de Acţiune Externă.

Amintim că în martie 2020, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care interzice cetăţenilor străini precum şi persoanelor juridice străine să deţină terenuri în regiunile Crimeea, Sevastopol, Astrahan şi Kaliningrad. Interdicţia a intrat în vigoare la 20 martie 2021.

Din lista zonelor supuse restricţiilor fac parte 19 dintre cele 25 entităţi municipale din Crimeea, inclusiv Eupatoria, Kerci, Ialta şi Sudak, precum şi 8 dintre cele 12 municipii din Sevastopol.

Anterior, într-un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei în 2014, UE a interzis companiilor europene să participe la cumpărarea de bunuri imobiliare din peninsulă, notează forbes.ru

Mai mult decât atât, UE a introdus sancţiuni specifice împotriva companiilor care au participat la diferite construcţii pe teritoriul peninsulei Crimeea (Podul Kerci, şantierul naval Zaliv etc.).

Astfel, majoritatea marilor companii ruseşti nu au intrat pe piaţa din Crimeea din dorinţa de a evita sancţiunile SUA şi UE, precum şi din cauza riscurilor de a-şi pierde finanţarea în dolari şi partenerii occidentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor