Creşterea preţurilor la alimente determină naţiunile din Eurasia să interzică exporturile de alimente

Fermieri în Uzbekistan
Fermieri în Uzbekistan (Wikipedia.org)

Cea mai aspră iarnă din 2008 încoace contribuie la penuria de legume de bază în Asia Centrală şi la creşterea preţurilor într-o regiune care suferă încă de inflaţia alimentară provocată de pandemia de COVID, potrivit unei analize Oil Price.

În Uzbekistan, îngheţurile record au scos în evidenţă deficienţele sistemului energetic naţional, deoarece chiar şi locuitorii capitalei au rămas zile întregi fără energie electrică. Dar frigul a afectat şi sectorul agricol din cea mai populată ţară a regiunii.

La 20 ianuarie, ministrul uzbek al Agriculturii a anunţat interzicerea timp de patru luni a exporturilor de ceapă, după ce preţurile s-au dublat în trei săptămâni.

Titlul comunicatului de presă al ministerului - "Există rezerve de ceapă în Uzbekistan" - lasă să se întrevadă panica.

Cândva printre cele mai ieftine cepe produse de fostele ţări sovietice, ceapa uzbecă este acum la fel de scumpă ca şi ceapa din ţări precum Georgia şi Republica Moldova, a declarat ministerul, ajungând la 6.000-8.000 de şum (2,36 lei – 3,18 lei) pe kilogram.

În timp ce îngheţurile au distrus o parte din stocurile de ceapă din depozite, aceasta nu este singura sursă de presiune asupra preţurilor. Deficitele imense de energie au pus la grea încercare logistica, cu benzinării închise şi drumuri acoperite de gheaţă, a precizat ministerul.

În comentarii adresate site-ului de ştiri Gazeta.uz, un locuitor din regiunea Bukhara a făcut o descriere a acestei furtuni perfecte:

"Din cauza închiderii benzinăriilor, există probleme cu transportul public. Marţi am mers la piaţă şi nu am văzut niciun autobuz. Singurul lucru care a rămas sunt taxiurile. Preţurile alimentelor au crescut. Se spune că nu se aduc mărfuri din Taşkent. În bazarul Kholkhozni nu mai există vânzători, deoarece legumele şi fructele au îngheţat."

Cartofii s-au scumpit şi ei de la începutul anului - cu 14%, a raportat săptămâna trecută site-ul specializat în ştiri agricole East Fruit.

Modificările de preţ în alte părţi din Asia Centrală au fost mai puţin severe, dar experţii spun că adevăratul impact al îngheţului va deveni evident în următoarele săptămâni şi luni.

Un consultant al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură din Tadjikistan, Bakhtiyor Abduvokhidov, a declarat pentru East Fruit că morcovii ar putea deveni în curând rari, menţionând că fermierii tadjici au avut tendinţa de a depozita morcovii recoltaţi în pământ din cauza lipsei de spaţii de depozitare mai calde.

"Este încă imposibil de spus cum au rezistat [morcovii] îngheţurilor - trebuie să aşteptăm ca solul să se dezgheţe şi primele loturi să fie dezgropate pentru a evalua pagubele", a declarat Abduvokhidov. "Cu toate acestea, din moment ce temperatura, în regiunile în care morcovii au rămas în pământ timp de mai multe zile la rând, a scăzut până la -15 grade Celsius în timpul nopţii, se poate presupune că aceştia sunt deterioraţi".

Săptămâna trecută, Kazahstanul a urmat exemplul Uzbekistanului, interzicând exporturile de legume rădăcinoase.

La 22 ianuarie, Ministerul Comerţului şi Integrării din Kazahstan a precizat că preţurile la ceapa kazahă au crescut cu peste 5 procente în decurs de o săptămână.

Ministrul Serik Zhumangarin a declarat jurnaliştilor, două zile mai târziu, că există aproximativ 150.000 de tone de ceapă în ţară - suficient pentru aproximativ cinci luni, dar mai puţin decât credeau autorităţile. Motivul dispariţiei cepei, a argumentat Zhumangarin, a fost cererea în creştere în Uzbekistan şi Rusia, precum şi în Pakistan, un producător important care a suferit inundaţii vara trecută şi care acum are un deficit de această legumă. În lunile de dinaintea valului de frig, East Fruit a raportat că Uzbekistanul îşi intensifica exporturile de ceapă către această naţiune din Asia de Sud.

De asemenea, Zhumangarin a declarat că ministerul său colaborează cu oficialii de la frontieră pentru a preveni contrabanda.

Kazahstanul a înregistrat anul trecut cea mai mare cifră din Asia Centrală în ceea ce priveşte inflaţia alimentară, de peste 25%, alimentată parţial de consecinţele războiului Rusiei din Ucraina.

După revoltele mortale din Kazahstan din ianuarie 2022, autorităţile sunt deosebit de îngrijorate de această tendinţă. Ca o măsură pentru a evita creşterea preţurilor, Ministerul Comerţului a declarat că a ordonat regiunilor din Kazahstan să cumpere de la producătorii din regiunea Turkestanului de Sud, bogată în agricultură.

Dar şi acolo, îngheţurile au făcut ravagii, iar serele din Turkestan - mai mult de două treimi din totalul din Kazahstan - au suferit eşecuri de recoltă pe scară largă.

Fermierii din Turkestan intervievaţi de către publicaţia locală Otyrar.kz au dat vina pe cărbunele de proastă calitate pentru pierderile din acest sezon, spunând că acest combustibil nu a reuşit să încălzească ţevile de încălzire din interiorul structurilor. Un cultivator de roşii a declarat pentru Otyrar că plănuise să recolteze peste 1.200 de tone, dar a reuşit să recolteze doar 250 de tone, restul produselor fiind deteriorate şi aruncate la gunoi.

O altă iniţiativă care, în opinia Ministerului kazah al Comerţului, va stabiliza piaţa locală de ceapă este un acord de achiziţionare a 6.000 de tone din Tadjikistan.

Autorităţile din regiunea Khatlon din Tadjikistan spun că au ajuns la acorduri de export cu ambasadorul Kazahstanului şi cu o delegaţie de oameni de afaceri kazahi şi au emis note pozitive cu privire la potenţialul de accelerare a exporturilor agricole către Kazahstan.

Duşanbe pare ambivalent în ceea ce priveşte efectul pe care acest lucru l-ar putea avea asupra preţurilor interne.

Potrivit unui raport al publicaţiei independente de ştiri Asia-Plus, preţurile cepei tadjice s-au triplat de la an la an, ajungând la aproximativ 73 de cenţi pe kilogram, în raport cu cursul de schimb oficial. Un expert în agricultură citat de Asia-Plus a susţinut că cea mai recentă recoltă de ceapă din Tadjikistan a fost una reuşită şi doar cu "pierderi minore".