Cresc temerile privind recesiunea. Trump insistă totuşi că războiul tarifar „merge foarte bine”

(photos.com)
Redacţia
12.04.2025

Donald Trump a insistat că războiul său comercial cu cea mai mare parte a lumii „merge foarte bine”, în ciuda temerilor tot mai mari privind recesiunea şi în timp ce Beijingul a ripostat şi a mărit din nou tarifele la exporturile americane către China, relatează The Guardian.

În timp ce preşedintele american a declarat că strategia sa agresivă privind tarifele „avansează rapid”, un sondaj economic atent urmărit a dezvăluit că aşteptările consumatorilor americani privind creşterea preţurilor au urcat la un nivel maxim de patru decenii.

Cu toate acestea, Casa Albă susţine că economia SUA se află în pragul unei „epoci de aur” şi că zeci de ţări - care se confruntă acum cu un tarif american de 10% după ce Trump a renunţat la planurile de a impune rate mai mari până în iulie - se străduiesc să încheie acorduri.

„Telefoanele au sunat în continuu pentru a încheia acorduri”, a declarat vineri secretarul de presă, Karoline Leavitt, reporterilor.

Beijingul a ridicat vineri tarifele chineze pentru produsele americane la 125% - cea mai recentă salvă a disputei sale comerciale tot mai intense cu Washingtonul - şi l-a acuzat pe Trump de „intimidare şi coerciţie unilaterală”.

„Chiar dacă SUA continuă să impună tarife şi mai mari, acest lucru nu ar mai avea nicio semnificaţie economică şi ar rămâne ca o glumă în istoria economiei mondiale”, a declarat ministrul chinez al finanţelor.

Puţini investitori au râs. Obligaţiunile guvernamentale americane - considerate de obicei drept unul dintre cele mai sigure active financiare din lume - au continuat să fie vândute, fiind pe cale să înregistreze cea mai mare pierdere săptămânală din 2019. Dolarul a scăzut, de asemenea, faţă de un coş de valute, şi a fost în scădere faţă de euro şi lira sterlină.

Principalii indici bursieri au făcut o pauză de respiro vineri, după zile de tranzacţii toride. FTSE 100 a crescut cu 0,6% la Londra. S&P 500 a crescut cu 1,8%, iar media industrială Dow Jones a câştigat 1,6% în New York.

S&P 500 a încheiat o săptămână extraordinar de volatilă pentru pieţe cu o creştere de 5,7%, cel mai mare câştig săptămânal din noiembrie 2023.

„Ne descurcăm foarte bine cu politică noastră TARIFARĂ”, a scris Trump pe platforma sa socială Adevărul. „Foarte interesant pentru America, şi Lumea!!! Se mişcă rapid. DJT”

Unele dintre cele mai influente figuri de pe Wall Street nu au fost convinse. „Cred că suntem foarte aproape, dacă nu chiar în recesiune acum”, a declarat Larry Fink, CEO al gigantului de investiţii blackrock, pentru CNBC. Departe de a oferi certitudine, pauza de 90 de zile privind tarifele mai mari ale SUA pentru o mare parte a lumii „înseamnă o incertitudine mai lungă şi mai ridicată”, a adăugat el.

Jamie Dimon, CEO al jpmorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA, a declarat că cea mai mare economie a lumii se confrunta cu „turbulenţe considerabile”, deoarece o măsură cheie a încrederii consumatorilor a scăzut la cel mai scăzut nivel de la pandemia Covid-19 - şi al doilea cel mai scăzut nivel înregistrat.

Încrederea consumatorilor americani a scăzut cu 11%, ajungând la 50,8 în această lună, înainte de pauza anunţată de Trump la începutul acestei săptămâni, potrivit unui sondaj întocmit periodic de Universitatea din Michigan.

Între timp, aşteptările privind inflaţia au crescut, respondenţii indicând că se pregătesc ca preţurile să crească cu 6,7% în următorul an - cea mai mare citire a aşteptărilor privind inflaţia cu un an înainte din 1981.

„Există un mare optimism în această economie”, a afirmat Leavitt la briefingul de la Casa Albă când a fost întrebat despre sondaj. „Încredere în preşedintele Trump. El ştie ce face. Aceasta este o formulă economică dovedită”.


Trump a recâştigat Casa Albă în noiembrie anul trecut, promiţând că va reduce rapid preţurile - lucru despre care a afirmat, în ultimele săptămâni, că se întâmplă deja. Conform datelor oficiale, inflaţia din SUA a crescut la o rată anuală de 2,4% luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor