Creditorii Greciei cer Atenei să aplice mai multe reforme

Reprezentanţii creditorilor internaţionali vor vizita Grecia pentru a evalua respectarea angajamentelor elene cu privire la aplicarea reformelor cerute. Dacă inspectorii vor considera că Atena a făcut suficient, vor putea fi lansate discuţii pe tema reducerii poverii financiare a Greciei.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.03.2016

Observatorii acordului de salvare financiară (bailout) a Greciei – proveniţi din UE şi FMI – se vor întoarce în Atena în această săptămână pentru a finaliza o evaluare de mult timp amânată în privinţa programului de bailout.

Evaluarea a fost amânată luni de zile din cauza unor neînţelegeri între oficialii de rang înalt ai UE şi FMI cu privire la gradul de stricteţe pe care trebuie să îl respecte guvernul elen atunci când implementează seria de reforme prevăzute în acordul de bailout încheiat anul trecut între Grecia şi creditorii săi internaţionali.

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a anunţat că şefii misiunii se vor întoarce în capitala elenă în 8 martie.

“Am subliniat faptul că trebuie să se facă mai mult, să se depună mai mult efort pentru a se ajunge la un rezultat pozitiv”, a declarat el după o întâlnire cea avut loc în Bruxelles cu cei 19 miniştri de finanţe din zona euro, conform Deutsche Welle.

Pierderea încrederii

Temerile legate de Grecia au reapărut în săptămânile recente, parţial datorită faptului că guvernul elen de stânga nu deţine o majoritate parlamentară absolută, ceea ce îngreunează aplicarea reformelor cerute de creditorii internaţionali. În plus, guvernul premierului Alexis Tsipras are de înfruntat o opoziţie publică tot mai mare faţă de planurile sale de a reforma sistemul de pensii.

Guvernul grec a aplicat o mare parte din reformele cerute de creditori, dar s-a chinuit să îi convingă pe aceştia în privinţa propunerilor sale pentru reformarea sistemului de pensii. Următoarea mare tranşă pe care Grecia trebuie să o ramburseze Băncii Centrale Europene va avea loc în luna iulie.

În iulie 2015, premierul Tsipras a încheiat cu creditorii internaţionali un acord pentru cel de-al treilea pachet de bailout din 2010, cu o valoare de 86 miliarde de euro. Aproximativ un sfert din aceşti bani au fost acordaţi Greciei până în prezent.

Fondul Monetar Internaţional încă nu şi-a asumat acest program de bailout. Totuşi, FMI a favorizat în schimb o mare reducere a datoriei Atenei, susţinând că perspectiva noului plan de bailout este prea optimistă. Tsipras a acuzat FMI că foloseşte “tactici de amânare” şi estimări “arbitrare” pentru a întârzia evaluarea aplicării unor reforme cruciale pentru deblocarea restului de bani promişi de creditori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor