CPR Moldova despre investigaţia „Corupţie în împărăţia morţilor”: Oficialii de la sănătate să înceteze răfuielile cu medicii

Ministerul Sănătăţii, în loc să verifice fărădelegile de la Centrul de Medicină Legală din Chişinău, persecută medicii care au avut curajul să dezvăluie presupuse acte de corupţie, afirmă CPR Moldova.
Corupţia în Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
04.01.2019

Centrul de Politici şi Reforme (CPR) condamnă acţiunile conducerii Centrului de Medicină Legală de la Chişinău (CML) care ar persecuta angajaţii caa urmare a dezvăluirii actelor de corupţie ce ar avea loc în cadrul instituţiei şi solicită organelor abilitate să ia atitudine pentru a încuraja raportarea abuzurilor din instituţiile statului şi a asigura protecţia celor care au curajul să raporteze fărădelegile.

Astfel, CPR Moldova informează că la câteva zile de la publicarea materialului „Corupţie în împărăţia morţilor”, care a dezvăluit un şir de pretinse ilegalităţi comise în cadrul Centrului de Medicină Legală, angajaţii instituţiei au comunicat că sunt supuşi unor răfuieli fără precedent.

Conducerea instituţiei încearcă prin diverse metode să identifice persoanele care au divulgat informaţiile relatate în investigaţie şi obligă medicii să semneze o scrisoare precum că informaţiile relatate în materialele video sunt false, în caz contrar, aceştia riscă să fie suspectaţi că ar fi furnizat acele informaţii mass mediei şi să fie supuşi unor abuzuri din partea superiorilor.

CPR consideră că aceste răfuieli reprezintă un atac direct asupra drepturilor persoanelor la libertatea de exprimare şi asupra principiului protecţiei surselor jurnalistice care în acest caz au dezvăluit informaţii despre omoruri tăinuite, efectuarea expertizelor false pentru ca infractorii să evite pedeapsa penală, acte de corupţie şi spălări de bani pe seama utilajului medical.

Misiunea CPR Moldova care militează pentru dezvoltarea democraţiei şi drepturilor omului în R. Moldova menţionează în context că directorul CML Valeriu Savciuc, care a fost contactat telefonic pentru a comenta cazul, nu a răspuns apelului telefonic. Cu toate acestea, CPR va monitoriza în continuare cazul şi va asigura o transparenţă maximă pentru a încuraja raportarea abuzurilor din instituţiile statului şi a garanta protecţia împotriva eventualelor răfuieli şi persecutări din partea conducerii instituţiilor.

„Este condamnabil faptul că Ministerul Sănătăţii, în loc să ia atitudine pentru a verifica fărădelegile relatate de către medici şi să-i încurajeze să vorbească deschis despre acestea, se răfuieşte cu angajaţii care au avut curajul să dezvăluie informaţiile”, au concluzionat cei de la CPR notând că au depus o sesizare pe caz la Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul Sănătăţii, Parlament, Preşedinţie, Guvern şi la Avocatul Poporului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor