Covasna: Telegondolă spre Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfanta Ana (Andrei Popescu / Epoch Times Romania)
Epoch Times România
25.06.2009

Autorităţile covăsnene vor să pună în funcţiune o telegondolă spre Lacul Sfânta Ana, solicitând în acest scop fonduri de la Ministerul Turismului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că telegondola va străbate o distanţă de aproape doi kilometri, de la Bixad până în apropierea Lacului Sfânta Ana, unde există un platou ce oferă o panoramă minunată asupra întregii zone.

Potrivit acestuia, intenţia autorităţilor locale este ca din acel punct accesul spre lac să se facă pe viitor doar cu maşini ecologice, cu bicicletele sau pe jos.

Pentru acest proiect care se va derula în parteneriat cu judeţul Harghita s-a solicitat Ministerului Turismului suma de 70.000 de euro în vederea întocmirii documentaţiei.

Lacul Sfânta Ana, aflat la graniţa dintre judeţele Covasna şi Harghita, este singurul lac de origine vulcanică din România.

Practic, lacul s-a format în craterul unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, are o suprafaţă de 19,50 ha şi o adâncime maximă de şapte metri.

Lacul îşi completează apele numai din precipitaţii, neavând izvoare, iar puritatea se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apă nu există oxigen, motiv pentru care în aceasta nu trăieşte nicio vietate, capacitatea trofică redusă a apei lacului datorându-se şi emanaţiilor mofetice.

Turiştii veniţi la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea cu precizie de sută la sută. Localnicii ştiu că dacă emanaţiile din fisuri "pişcă la nas", atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeţii.

Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică - în munte se desfăşoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon şi sulful, urcă spre suprafaţă şi inundă fisurile cu un miros înţepător, semn că vine ploaia.

Lacul Sfânta Ana este cuprins într-o rezervaţie naturală complexă, geologică, floristică şi faunistică, fiind legat de Băile Tuşnad prin poteci turistice.

Despre acest lac există şi unele legende. Una dintre ele spune că doi tineri trebuiau să se căsătorească, dar fata nu dorea să se mărite doar pentru averea tânărului. În seara nunţii, mireasa a fugit şi s-a aruncat în lac, iar trupul ei neînsufleţit nu a mai fost găsit niciodată, dar de atunci lacul îi poartă numele.

În apropierea acestuia se află şi o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana, iar apa lui este sfinţită în fiecare an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor