Costurile combinatului ArcelorMittal Galaţi cu achiziţia energiei reprezintă 9,26% din cheltuieli

Epoch Times România
19.03.2012

Ponderea costurilor cu achiziţia electricităţii ale combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi reprezintă 9,26% din cheltuielile variabile pentru producţia oţelului, potrivit ofertei depuse de companie pentru a cumpăra energie pe bursa OPCOM.

Această informaţie era până acum un un secret comercial pe care reprezentanţii combinatului au refuzat de mai multe ori să-l facă public.

Informaţia apare în formula prin care va fi stabilit preţul la care Mittal va achiziţiona energie pe bursa de specialitate OPCOM.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a depus miercurea trecută o ofertă pentru a cumpăra energie pe platfoma contractelor bilaterale a bursei OPCOM pentru a cumpăra o cantitate foarte mare de energie, 3,1 TWh, pentru următorii doi ani.

Cantitatea de energie, de 3.149.460 de MWh, va fi livrată în bandă, la o putere orară de 180 de MW, în perioada 29 martie 2012 – 27 martie 2014. Aceasta ar fi cea mai mare cantitate de energie tranzacţionată vreodată pe OPCOM într-o singură ofertă. Licitaţia este programată pentru ziua de 21 martie 2012, la ora 16.30.

Preţul este de maximum 200 de lei pe MWh, incluzând tariful de injecţie în reţea, însă doar pentru prima lună de livrare, acesta fiind denumit „preţ de iniţiere”, lucru complet nou pentru ofertele de pe OPCOM.

Preţul din contract urmează să fie stabilit lunar de o formulă care ţine cont de ponderea costurilor cu energia în producţia de oţel a combinatului, de preţul mediu de pe platforma contractelor bilaterale a OPCOM, precum şi de preţul de pe Piaţa pentru Ziua Următoare.

Preţul la care s-au încheiat anul acesta tranzacţii platforma contractelor bilaterale este între 220 şi 230 de lei pe MWh.

În replică, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ioan Lungu, a declarat miercuri, că oferta depusă de ArcelorMittal denaturează ideea de piaţă concurenţială, întrucât preţul nu este unul ferm.

„În orice ofertă de cumpărare de energie trebuie să fie un preţ maxim, ferm, nu o formulă de preţ. Aici vorbim de un preţ iniţial, ceea ce este o denumire nouă, apoi se trece la o formulă”, a spus Lungu. Potrivit calculelor sale, din acea formulă de preţ rezultă că ArcelorMittal va plăti circa 177 de lei pe MWh, incluzând taxa de injecţie în reţea.

„Această ofertă strică noţiunea de piaţă. Nici nu mai ştiu de ce încheie această tranzacţie pe bursă, dacă tot nu se conformează regulilor ei. Eu nu ştiu să se fi modificat regulamentul OPCOM”, a completat Lungu.

ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie al ţării, după Alro Slatina. Potrivit datelor disponibile, ponderea costurilor cu energia ale Alro Slatina se ridică la circa 35%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor