Cosmetizarea PSD continuă. Ponta anunţă un partid fără penali

Eforturile conducerii PSD de a modifica percepţia românilor asupra partidului continuă. Preşedintele PSD, Victor Ponta a anunţat luni, după o şedinţă la sediul partidului, ca, în martie Consiliul Naţional al PSD se va întruni pentru a modifica statului partidului şi pentru a pregăti un viitor Congres.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.01.2015

Eforturile conducerii PSD de a modifica percepţia românilor asupra partidului continuă. Preşedintele PSD, Victor Ponta a anunţat luni, după o şedinţă la sediul partidului, că în martie Consiliul Naţional al PSD se va întruni pentru a modifica statutul partidului şi pentru a pregăti un viitor Congres, relatează Hotnews.

Una dintre cele mai notabile modificări de statut anunţate de Ponta constă în stipularea incompatibilităţii între calitatea de membru PSD şi implicarea în dosare penale. O altă modificare care ar urma să fie operată în statut (şi care a stârnit reacţii virulente printre baronii PSD) este separarea funcţiilor politice de cele administrative, astfel încât şefii de Consilii Judeţene să nu mai fie şi şefi ai organizaţiilor judeţene.

„Voi propune prevederea în statut a consecinţelor pe care oricare membru, inclusiv cei cu funcţii de conducere, le pot suferi în urma implicării la diferite stadii ale unor procese civile sau penale. Adică să nu mai decidem prin şedinţe ci să trecem foarte clar în statut ce se întâmplă cu o persoană, cu funcţia sa politică, administrativă şi calitatea sa de membru de partid, în funcţie de stadiul procesului, dacă e vorba de urmărire penală, arestare preventivă sau alte măsuri preventive, dacă e vorba de trimitere în judecată sau de condamnare. Sunt diverse stadii şi trebuie să avem nişte efecte statutare directe", a declarat Ponta, întrebat ce modificare de statut întrevede.

Premierul a profitat de dialogul cu presa pentru a persifla PNL-ul pentru faptul că n-a reuşit încă să-l determine pe senatorul Tudor Chiuariu, posesor al unei condamnări cu suspendare în dosarul "Poşta Română", să-şi dea demisia din partid:

"Am văzut că la colegii de la PNL conducerea se roagă de un senator. Eu nu vreau să ne mai rugăm de un senator sau de un deputat să îşi dea demisia. Vrem să avem în statut. Ai fost arestat preventiv, condamnat, trimis în judecată, care sunt consecinţele referitoare la funcţiile politice - nu ne referim la funcţiile politice, că nu poţi să dai afară un senator, un deputat, poţi să îl dai afară din partid", a adăugat Ponta.

Reamintim că, până la eşecul lui Victor Ponta în alegerile pentru Cotroceni, eşec în urma căruia PSD-ul a hotărât să-şi schimbe imaginea de partid măcinat de corupţie, Parlamentul controlat de PSD făcea invariabil scut pentru corupţi, refuzând pe bandă rulantă ridicarea imunităţii deputaţilor şi senatorilor cercetaţi în dosare penale.

După ce pe 16 noiembrie electoratul a sancţionat masiv politica pro-corupţie a PSD, social democraţii au decis să-şi schimbe imaginea venind cu propuneri precum limitarea numărului de mandate ale aleşilor locali la două, incompatibilitatea funcţiei de şef de consiliu judeţean cu cea de preşedinţe al organizaţiei judeţene PSD, demisia din partid pentru cei corupţi etc.

Aceste încercări ale lui Ponta şi Dragnea de a drege imaginea partidului social-democrat au fost departe de a fi primite cu entuziasm în teritoriu. Baronii locali, cei care au "dus greul" organizării alegerilor nu au văzut cu ochi buni încercările de a li se îngrădi puterea, de dragul imaginii publice.

"Judecătorul este cel care împarte dreptatea. Dacă el spune, în final, că eşti vinovat, nu mai faci activitate politică, s-a terminat. Până atunci, toţi membrii de partid, toţi cetăţenii români beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie. Nu mi se pare o chestiune corectă" a reacţionat senatorul PSD Nicolae Moga sugestia venită din partea conducerii PSD potrivit căreia membrii cu probleme în justiţie să se suspende din partid, sau să îşi dea demisia.

Revenind la Congresul PSD, reamintim că după eşecul PSD-ului de a prelua în noiembrie preşedinţia ţării, conducerea partidului a anunţat un congres în luna martie, congres la care ar fi urmat să se analizeze şi înfrângerea lui Ponta în alegeri. Întrebat luni dacă, în noile circumstanţe Congresul va mai fi convocat în martie, Ponta a declarat că, potrivit statutului, Consiliul Naţional este forul care va convoca Congresul.

Amânarea sine die a Congresului vine pe fundalul infomaţiei despre o iminentă sciziune a partidului. Potrivit europarlamentarului PSD Ioan Mircea Paşcu, adeptii lui Geoană si Vanghelie vor incerca, la viitorul congres, să obţină conducerea partidului. În cazul în care demersul lor nu va reuşi, aceştia vor crea un nou partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor