Coşmar în spaţiu: Modul rusesc al Staţiei Orbitale Internaţionale o ia razna, scoate Staţia Orbitală din poziţia normală

Staţia Spaţială Internaţională
Staţia Spaţială Internaţională (Getty Images)

Mult aşteptata andocare a noului modul al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), produs de Rusia, s-a confruntat, joi, cu un incident care ar fi putut produce un dezastru.

La aproximativ trei ore după ce modulul Nauka din Rusia a andocat cu succes, acesta a început în mod neaşteptat şi misterios să-şi activeze propulsoarele, mişcând întreaga staţie din poziţia sa prestabilită. "Aparent, staţia a pierdut controlul atitudinii pentru aproximativ 47 de minute, potrivit oficialilor NASA", se menţionează într-un raport despre incidentul neaşteptat.

În timpul calvarului care a generat panică atât în partea rusă, cât şi la NASA, cercetătorii au încercat să identifice imediat problema, să oprească propulsoarele şi apoi să încerce să readucă ISS în poziţie de echilibru.

Mai multe detalii despre calvarul spaţial sunt detaliate în Business Insider după cum urmează:

Mult aşteptatul modul ştiinţific întâmpinase deja mai multe probleme tehnice pe drumul către ISS, dar odată ce s-a ataşat la staţia spaţială, joi dimineaţă, coşmarul părea să se fi terminat. Apoi, la aproximativ trei ore de la sosire - la aproximativ 12:45 pm ET - Nauka a început să activeze propulsoarele, care au rotit staţia orbitală cu 45 de grade. Jurnalistul spaţial Anatoly Zak a fost printre primii care au observat că ceva nu mergea deloc bine.

"Numeroase subansamble din afara staţiei au indicat, de asemenea, scurgeri majore de combustibil sau de gaz", a scris Zak pe Twitter.

Ca răspuns la incident, controlorii de zbor ai NASA au început să activeze propulsoare de pe o altă parte a ISS, pentru a readuce staţia pe calea sa orbitală normală.

În jurul orei 13:30 ET, controlorii de zbor ISS au anunţat că propulsoarele Nauka au încetat în cele din urmă să funcţioneze şi ISS a recâştigat controlul asupra poziţionării sale.

Controlorii de zbor ar fi fost obligaţi să activeze propulsoarele la bordul modulului rus Zvezda şi al unei nave cargo - Progress - pentru a reorienta corect ISS.

După incident, NASA a publicat această declaraţie oficială: „La începutul zilei de astăzi, modulul Nauka rus şi-a activat din greşeală propulsoarele în timp ce era ancorat la Staţia Spaţială. Echipele de control ale misiunii au corectat acţiunea şi toate sistemele funcţionează normal. Echipajul nu a fost în pericol".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură